Pingst FFS ska granska sin egen granskning av Daniel Alm

En granskning av granskningen av Daniel Alm ska nu genomföras. Foto: Gettys/Pingst FFS

Pingst FFS ska nu granska sin granskning av förre föreståndaren Daniel Alm.

Det säger Pingststyrelsens ordförande Lennart Edström till Jönköpings-Posten.

Mot bakgrund av att Pingst FFS förre ledare Daniel Alm nu friats från att ha utfört olagliga gärningar i Pingst egen granskning, och att ärendet alltså inte blivit ett polisärende har han själv varit skarpt kritisk till hantering av honom.

Som Sändaren tidigare skrivit om skrev han ett inlägg om detta på sin "substack-sida", en prenumererad tjänst där han delar sina tankar.

Han menade att utredningen visar att han inte är skyldig till de anklagelser som riktats mot honom om arbetsmiljöbrott eller sexuella trakasserier. Och menade att dessa anklagelser (från Pingst FFS styrelse) vållat honom och hans familj stor skada.

Kritik mot granskningen

Daniel Alms advokat Joakim Sjöberg utvecklade för Sändaren hur de menar att Pingsts styrelse brustit i sin kommunikation. Och ett antal profilerade pingstpastorer följde sedan upp med ett debattinlägg i Sändaren.

- Det finns en moralisk del och en juridisk del av detta. Den moraliska delen kan diskuteras, och där tar Daniel Alm hundra procent ansvar, men ska inte blandas ihop med arbetsrätt och straffrätt. Men styrelsen har hängt ut Daniel Alm som att han gjort straffrättsliga eller arbetsrättsliga fel, säger han till Sändaren.

Han menade då att det också finns  grund för att driva en process om förtal mot ledande företrädare inom Pingströrelsen i Sverige och pekade bland annat på uttalanden från PFFS kommunikationschef Richard Svensson. Bland annat att han sa att det fanns anledning att överväga en polisanmälan på grund av kvinnans vittnesmål om maktmissbruk och handlingar av sexuell karaktär.

Utredningen i fel ordning

Richard Svensson har hittills inte svarat på motanklagelserna från Sjöberg och Alm, men till Jönköpings-Posten säger Pingst FFS ordförande Lennart Edström att det kan finnas anledning att granska sin egen granskning.

På JP:s fråga om hur han tolkar diskrepensen mellan att utredningen kunde avskiva allt som berörde misstänkt brott mot straff- och arbetsrätten, och det kommunikationschefen Richard Svensson tidigare sagt (Om kvinnans berättelse och uttalanden om maktmissbruk av sexuell karaktär exempelvis). Då svarar han så här:

Vi kommer att göra en ordentlig analys av processen och jag varken vill eller kan föregå den.

Han menar också att utredningen var tänkt att påvisa vad som hänt innan Daniel Alm skulle lämna sin post.

– Men han föregick den processen och avgick själv, säger Lennart Edström till JP och hänvisar till Alms uttalande på Facebook den 5 oktober.

Enligt tidningen vill han heller inte ta ansvar för meningarna om ”maktmissbruk och handlingar av sexuell karaktär”.

Mediernas fick fel bild

– Det var medierna. Det har spritts en uppfattning om att vi skulle ha gått ut innan den 19 februari, men vi gick inte ut med någonting innan dess.

Pingströrelsens kommunikationschef Richard Svensson gjorde flera utspel, kontrar JP.

– Men han är inte med i styrelsen.

Kan få upprättelse

Han erkänner dock att det på sista raden är styrelsen som har yttersta ansvaret och att hela processen nu kommer att gås igenom grundligt. Vad det isåfall kan leda till är svårt att säga. Edström själv nämner här att krisplanen skulle kunna ändras. Och att Alm får någon form av upprättelse.

– Hur vi tar det här vidare hänger på oss, men också på Daniel. Men... förlåtelse finns. Det finns i alla lägen och jag hoppas på upprättelse för Daniel. Det gör jag. Och jag tror det är möjligt. Jag är vansinnigt sorgsen över det som hänt, säger han till jönköpingstidningen.

Taggar:

Pingströrelsen
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne