Olvik om priskritiken: ”Hur fläckfri ska en pristagare vara?”

Pella Thiel

Pella Thiel från End Ecocide Law-rörelsen utsågs nyligen till årets Martin Luther King-pristagare.  Foto: Elisabeth Ubbe

– Vi får nu mängder med mejl som stöder vårt val av pristagare. 

Det säger George Olvik, Equmeniakyrkans kommunikationschef och ordförande i styrgruppen för Martin Luther King-priset. Det här efter de invändningar som riktats mot valet av Pella Thiel från End Ecocide Law-rörelsen. 

Bland dem som kommit med kritik finns tidigare pristagare. En av huvudmännen bakom priset – Kristna freds – har dessutom dragit tillbaka sitt stöd. Kritiken gäller bland annat att Pella Thiel medverkade i ett reportage från hennes gård  i den högerextrema Youtube-kanalen Exakt24.

Tar Martin Luther King-priset skada av debatten?

– Nej, tvärtom tycker jag att det stärker priset, det är bra att diskussion förs, säger Olvik. 

– Det är ju heller inte första gången det blivit kontroverser. 

Georg Olvik

Både valet av Marlena Ernman (2016) och Extinction Rebellion Sverige (2020) väckte protester. Från högerhåll. Även Martin Luther King själv har ifrågasatts. Hans vidlyftiga kvinnoaffärer var kända, men 2019 kom också uppgifter att han hejat på och skrattat när en kollega våldförts sig på en kvinna. Sändaren skrev då på ledarplats om King: ”vi måste tala om honom som både en freds- och rättvisekämpe, som om hans mörker. Liksom vi behöver göra om så många människor genom tiderna. Även om oss själva.” Tidningen föreslog att Martin Luther King-priset skulle kompletteras med ett nytt: för arbete för utsatta kvinnor. 

Prisets kriterier ska ses över

Nu ska representationen i priskommittén och prisets kriterier ser över till nästa års nomineringsprocess.

– Detta är egentligen ingenting nytt, vi gör en översyn varje år. Av kommitténs sammansättning och prisets bevekelsegrunder, säger George Olvik.

– Men vi måste tala om hur vi hanterar om ny information dyker upp; bilden av en pristagare kan ju förändras helt, menar han. Samtidigt som han påpekar att det inte gäller årets pristagare. Både Equmeniakyrkan och Sveriges kristna råd står ju fortfarande tydligt bakom Pella Thiel.  

– Men vi är inte tondöva, vi lyssnar på kritik.

Hans fortsätter att resonera: 

– Hur mycket ska vi gräva i folks privatliv, hur fläckfri skall en pristagare vara? Och hur fläckfria skall vi i priskommittén vara? 

Får inte kritikerna att ändra sig

Att Pella Thiel flertalet gånger bett om ursäkt för om medverkan sårat människor får inte kritikerna att ändra sig. De menar att ursäkten kom sent och att hon då bad ursäkt för att människor tagit illa vid sig men inte för att hon ”samverkat och bjudit in de högerextrema”.

– Det verkar inte spela någon roll vad jag säger eller skriver. Det finns mycket berättigad rädsla för rörelser som växer i samhället nu som är farliga, en rädsla jag verkligen delar. Jag uppfattar att den projiceras på mig. Det känns inte alls bra så klart.

Hon känner i dag ånger över sin medverkan efter så många människor tagit illa vid sig, berättar hon. 

– Jag kan väl citera en annan känd kristen, Desmond Tutu, som säger: ”Om du vill ha fred så är det viktigare att prata med dina fiender än dina vänner”. Det var det jag försökte göra och som inte togs inte emot särskilt väl.

Erik Lindfeldt

Tannaz Edalat

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice