Kristna fredsrörelsen: Kan inte längre stå bakom priset

Lotta Sjöström Becker. Foto: Pressbild/Kristna fredsrörelsen

Efter kritik mot Pella Thiels förhållningssätt till höger­extrema krafter har Kristna fredsrörelsen valt att dra tillbaka sitt stöd till Martin Luther Kings-pristagaren.

– Vi hade inte en helhetsbild med all relevant information vid tillfället då beslutet togs, vilket är mycket beklagligt men innebär att vi nu inte längre kan stå bakom priset, säger Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare hos Kristna fredsrörelsen.

För Sändaren utvecklar hon:

– Ecocide-rörelsen gör ett viktigt arbete och Pella har i andra sammanhang prisats för sitt uppskattade arbete.

– Men just när det gäller ett pris i Martin Luther Kings namn krävs att man aktivt integrerar antirasism i sin aktivism och sitt arbete.

Händelse från 2021

Det är en händelse från sommaren 2021 som ligger till grund för kritiken. Då medverkade Pella Thiel i ett reportage i den högerextrema Youtubekanalen Exakt24. Detta har hon bett om ursäkt för. Samtidigt har hon fört ett resonemang om hur människor med andra värderingar skall nås: ”Om jag får chansen att prata omställning med vem som helst, kanske särskilt någon som fastnat i sammanhang och mönster av hat och exkludering, så kommer jag att ta den”, skriver hon bland annat i ett långt inlägg på sin hemsida.

Enligt kritikerna, som inte bara består av Kristna freds utan också företrädare för organisationer som Fältbiologerna, Latinamerikagrupperna och Rädda barnens ungdomsförbund, visar Thiels tankar tydligt på ”frånvaro av perspektiv för människor som utsätts för hat och hot”, för att använda Lotta Sjöström Beckers formulering.

Tidigare har Mikael Wiehe (som försvarat Kuba) och klimatrörelsen Extinction Rebellion Sverige, med sina kontroversiella arbetsmetoder, fått priset. Också Martin Luther King själv har ­ifrågasatts utifrån hans kvinnosyn.

Finns inte en risk att en rad ­kandidater underkänns av ­olika skäl?
– Jo, det gör det, ingen är ­felfri, svarar Lotta Sjöström Becker. Men just antirasism var ju Martin Luther Kings själva drivkraft.

De två andra huvudmännen bakom priset, Equmeniakyrkan och Sveriges kristna råd har deklarerat at man ”känner fullt förtroende för Pella Thiels uthålliga kamp för fred med jorden” och står därmed fortsatt bakom priset.

Samtidigt är de tre organisationerna överens om att nu se över prisets kriterier, former och representation.

Erik Lindfeldt

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Peder Nielsen
Tydligen är det bara vänsterrörelser som duger åt Kristna Fredsrörelsen. Men även åt Equmeniakyrkan, även om de (ännu) inte tagit avstånd från årets pristagare. Det är talande att Michael Wiehe var den första mottagaren av priset. Därefter en rad personer och organisationer med tydlig vänsterprägel. Som anarkisterna i Extenction Rebellion.

 

Till minne

Söndagsservice