Nyhet

Nya villkor för stöd till trossamfund

Trossamfund som agerar i strid mot grundläggande demokratiska värderingarna skall inte längre kunna få statligt stöd, enligt en utredning som Socialdemokraterna nu lovar att genomföra.

Socialdemokraterna och deras gruppledare Anders Ygeman vill signalera att partiet tänker gå vidare och genomföra de förslag som utredaren Ulf Bjereld la fram i mars i en översyn av statens stöd till trossamfund, cirka 90 miljoner kronor per år. Utredningen är på remiss med sista datum i slutet av juni. Där föreslås att ett trossamfund inte ska kunna få stöd om det till exempel aktivt motarbetar det demokratiska styrelseskicket eller diskriminerar människor till exempel genom missaktning av en grupp till exempel av etniskt ursprung eller på grund av sexuell läggning.

Anders Ygeman vill samtidigt lägga ner SST, Myndigheten för stöd till Trossamfund eftersom de inte klarat av att neka stöd till olämpliga trossamfund.

 

 

 • 1 Kommentar

 • Lägg till ny kommentar
 • Inge Nilsson

  Är det verkligen någon som är överraskad eller förvånad över förslaget? Detta är endast en naturlig följd av den anpassning och beroende av världens villkor som skett i våra församlingar de senaste 30-40 åren.
  Vill vi fortsätta uppbära statliga bidrag till våra församlingar så tvingas vi gå i ed på att följa de demokratiska besluten, även om det strider mot Bibeln och Guds eget ord.

  1 Mos 25:33
  Jakob sade: ”Ge mig din ed på det först.” Han gav honom sin ed och sålde sin förstfödslorätt till Jakob. 34 Och Jakob gav honom bröd och linssoppa. Han åt och drack, reste sig och gick. Så lite värdesatte Esau sin förstfödslorätt"

  Och så lite värdesätter de församlingar friheten i Kristus, de som efter ett sådant beslut ändå väljer att acceptera de statliga kraven och fortsätta beroendet även om de tvingas till underkastelse och kompromis med sin tro och övertygelse.
  En underkastelse och beroende som kommer att kosta mycket den dag man inser det var fel och vill ångra sig.