Maha Obid: Det är så många jag förlorat i jordbävningen

Maha Obid har ändrat sin profilbild på Facebook. Till en svart fylld cirkel, mot svart bakgrund.
– Det är så overkligt, jag kan inte acceptera det som hänt, säger hon.

Det är en blek och sammanbiten Maha Obid som Sändaren möter i Jönköping. Under flera dygn har hon knappt kunnat sova eller äta. Ett par dagar efter jordbävningen stod det klart att hennes moster och ena kusin inte klarat sig. Det blev kvar i huset när det rasade.
– Jag träffade min moster nästan vare dag, växte upp i hennes famn. Nu kommer jag aldrig få prata med henne igen.
– Det är så många jag förlorat. Kamrater, lärare… Min hemstad är raserad och likstanken ligger tung.  

Ont om mat

Hennes övriga familj, de som överlevt, har det svårt. De bor i kuststaden Jablah i Syriens nordvästra hörn. Vattnet är förorenat, man tvingas dricka det ändå. Mat finns knappt. Maha har lyckats föra över litet pengar så att de kunna köpa bröd.
Men det är slut nu.
– Min bror försökte få rent vatten men blev bortkörd.

I Turkiet finns utländska medier och hjälporganisationer på plats, även om det tog tid. Från Syrien är det tystare. Diktaturen vill inte ha med journalister att göra.

Försöker sprida information

Maha Obid är frustrerad och skulle vilja åka tillbaka med någon hjälporganisation eller något medieföretag, men inser svårigheterna. Maha har sedan hon kom till Sverige som flykting från inbördeskriget Syrien för nio år sedan hunnit med att både studera på Linköpings universitet och läsa på journalistlinjen på Södra Vätterbygdens folkhögskola.
Nu försöker hon sprida information på olika sätt. Hon visar upp en app i mobilen där man kan söka efter vänner och anhöriga. Levande eller döda.
– Världen måste få veta. Allt behövs: bostäder, psykologhjälp, mat …

Kristen assyrisk familj

Hemma hos familjen Melle i Huskvarna har också oron varit stor. Man väcktes till nyheten om jordbävningen i måndags morse. Familjen, som är kristen assyrisk, har sina rötter i byn Miden i sydöstra Turkiet. Den har klarat sig. Men en yngre släkting var på resa, hotellet han bodde på kollapsade. Han blev ytterligare ett av de många dödsoffren.
”Vi som lever i överflöd kan hjälpa överlevande från jordbävningen och rädda liv och lindra sorg för tusentals människor som drabbats i Turkiet och Syrien” skriver Anna Melle, lärare och författare, i ett upprop på sin Facebooksida.
Anna och hennes make Barsam berättar om korruptionen i Turkiet.
– Pengar betyder allt! Hundraåriga hus kan stå kvar, medan nya rasar samman. Man mutar sig fram för att kunna fuskbygga.

 

 

Erik Lindfeldt

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Nu bör svenskarna snabbt och generöst samla in medel till stöd för jordbävningarnas offer och därmed visa att man gör skillnad mellan Erdogan och den lidande befolkningen och inte lastar den för diktatorns Natobroms!

 

Till minne