Församlingar hjälper jordbävningens offer

Kyrkan i Aleppo skadades under jordbävningen. Foto: Församlingen i Aleppo

Jordbävningen har slagit hårt i Syrien. Nu mobiliserar Equmeniakyrkans partnerförsamlingar för att ge människor tak över huvudet.

Måndagens jordbävning, som hade sitt epicentrum i södra Turkiet, har tagit flera tusen människors liv. Även om flest offer verkar finnas i Turkiet är även norra Syrien ett katastrofområde. Equmeniakyrkans internationella avdelning står nu i tät kontakt med församlingar inom Nationella evangeliska synoden i Syrien och Libanon som man sedan tidigare har ett samarbete med.

 Kyrkan i Aleppo har fått sättningar, men vi har inte hört att andra kyrkor blivit förstörda. Men boningshus har raserats, säger Gunilla Ikponmwosa, som samordnare för Mellanöstern.

I Aleppo driver den evangeliska synoden en högskola. Den har nu öppnats för att ge plats åt människor som inte längre har tak över huvudet. Eftersom det är kallt i området är situationen nu mycket svår.

 Det handlar nu om att få människor undan kylan och ge dem mat, säger hon.

Equmeniakyrkan gör insamling

Även församlingarna i Hamah och Latakia ställer om för att bistå befolkningen med humanitär hjälp. Eftersom församlingarna redan har lång vana av att stötta krigsflyktingar har man rutiner för att ge bistånd.

 Församlingarna har utgjort humanitära center, säger hon.

Equmeniakyrkan kommer att bistå församlingarna med stöd från samfundets katastroffond. I dagsläget kommer hjälpen från Sverige att bestå av ekonomiskt stöd, så att församlingarna till exempel kan köpa in mat till behövande.

 I detta läge har vi inte fått någon förfrågan om att skicka ner varor, säger hon.

Equmeniakyrkan har inga egna relationer med församlingar eller organisationer i Turkiet, men Europeiska baptistfederationen kommer att genomföra insatser i landet.

 Beroende på hur mycket pengar som kommer in till katastroffonden, så kommer vi även att fördela pengar till insatser i Turkiet, säger hon.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne