Syrisk pastor vädjar om hjälp efter jordbävningen

Jordbävningen lämnade stor förödelse efter sig i norra Syrien. Det är en bild från provinsen Aleppo som drabbades hårt. Kyrkorna i området arbetar för att hjälpa både kristna och muslimer. Foto: Ghaith Alsayed

En andra jordbävning har drabbat Syrien. I en intervju med Sändaren berättar en pastor i Aleppo att nöden är stor.

Det var under måndagskvällen som jordbävningen kändes i Turkiet och Syrien, och även om denna var betydligt mildare än den som drabbade området den 6 februari så dog flera personer och hundratals skadade. Ibrahim Naseer, som är pastor i den presbyterianska kyrkan i Aleppo, berättar för Sändaren att skräckslagna människor rusade ut på gatorna och torgen.

 Ingen vet vad de ska ta sig till. Föräldrar skildes från sina barn, alla sprang. Det var en fullständigt kaotisk situation som det inte går att skildra med ord, säger han.

Konstant skräck för nya skalv

Trots att det är mycket kallt i Aleppo stannade människor utomhus eller sökte sig till kyrkor och skolor. Den presbyterianske skolan öppnade upp sin skola för omkring 250 flyktingar.

 Vi satte på generatorn för att försöka ge dem något av värme och trygghet. Vi gav dem mat, säger han.

De boende i Aleppo lever nu med en konstant skräck inför nya jordbävningar. Många byggnader har förstörts, men även de som har oskadda hem är rädda.

 Den viktiga frågan är inte om människor är hemlösa eller inte. För även de som har ett hem känner sig inte trygga i det och är ute på gatorna, säger han.

Muslimer och kristna hjälper varandra

En annan medlem i församlingen, George Shammas, vittnar i ett mail till Sändaren om den kritiska situationen.

 Aleppo har genomgått ett krig och mycket av infrastrukturen var försvagad redan före jordbävningen. Som ett resultat av jordbävningen så rasar byggnader nu samman varje dag, även när det inte är nya skalv, säger han.

Ibrahim Naseer säger att det ändå finns ljusglimtar. I denna prövande stund så visar människor solidaritet med varandra. Även om man själv är rädd så försöker man lugna och visa omtanke om andra.

 Muslimer och kristna hjälper varandra. Detta är inte en stund där man pratar om skillnader mellan religioner, eller om etniska skillnader. Alla sitter i samma båt, säger han.

Solidariteten behövs, för de boende i Aleppo är oerhört hårt prövade. De har först levt genom inbördeskriget och sedan pandemin, för att nu drabbas av jordbävningar. Fattigdomen är utbredd.

 Det som är allra viktigaste är att sanktionerna mot Syrien tas bort, för det skapar ett enormt lidande för hela befolkningen, säger han.

Det är brist på allt

Han menar att Syrien nu behöver stöd från omvärlden, då utmaningarna är enorma. Hus och hem behöver återuppbyggas och renoveras, för att människor ska känna sig trygga igen. Kyrkorna i andra länder har också en viktig uppgift.

 Jesus sa att när han var naken så fanns ingen som klädde honom, när han var hungrig så var det ingen som gav honom mat. Det är dags för kyrkorna att agera som en enad kyrka. Det är dags att tjäna så att alla kan se Jesus i det tjänandet. Vi befinner oss i en kritisk situation; vi saknar vårdcentraler, medicin, vatten och madrasser. Allt behövs.

 

George Shammas säger också att behoven är större än den hjälp som kyrkan kan erbjuda.

 Att tjäna andra under tider av prövning är en del av vår identitet som troende, vi tjänar vår herre Jesus Kristus när vi står sida vid sida med de svaga och utsatta. Vi är kallade att leva i trohet till evangeliets budskap i den nuvarande verkligheten.

Fakta: Jordbävningen i Turkiet och Syrien

Jordbävningen, som hade sitt epicentrum i södra Turkiet, är det allvarligaste i världen det senaste decenniet. Minst 46 000 har dött och över hundratusen personer har skadats. Över två miljoner ska ha flytt sina hus.

Det stora antalet dödsfall beror främst på att byggnader inte uppförts enligt de normer som finns för att klara jordskalv.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne