Kyrkorna numera en viktig del av Almedalsveckan

Numera är både kyrkor och samfund en självklar del av Almedalsveckan. För Equmeniakyrkans del var navet, precis som tidigare år, Vårdklockans kyrka.

Sammanlagt var Equmeniakyrkan delaktig i omkring 30 ­seminarier och samlingar i Almedalen. Större delen hölls i Vårdklockans kyrka. De olika programpunkterna planeras och arrangeras av Equmeniakyrkan centralt i samverkan med olika arrangörer. Vårdklockans kyrka står för lokaler och logistik.

– Vi hade väl ett 15-tal seminarier i kyrkan, berättar pastor Ann-Christine Lindholm. Och jag tycker de flesta var välbesökta, även om jag inte haft möjlighet att delta andra år, så jag inte har så mycket att jämföra med.

– Men åtminstone två av ­seminarierna hade 80 respektive 100 deltagare, bland annat den som handlade om lagrådsremissen om stödet till trossamfund och civilsamhälle, som arrangerades tillsammans med studieförbundet Bilda. Det har ju ­varit mycket debatt om att ett helt samfund kan drabbas om en ­enskilda företrädare gör fel. Politiker i panelen, som Jakob Forssmed, Lina Modig och ­Jakob Olofsson, diskuterade med två personer från civilsamhället.

Biträdande kyrkoledare Joakim Hagerius modererade både detta seminarium och det som hade titeln Finns det hopp om allt går åt helvete?

Här deltog ärkebiskop emeritus KG Hammar, ordföranden för Sveriges Kristna råd, Sofia Camnerin, och författaren Lena Andersson.

När beskedet om knivmordet kom på onsdagseftermiddagen, visste ingen i Vårdklockan vem det handlade om, eller hur allvarlig attacken var.

– Vi skulle just inleda ett seminarium då, så vi tände ljus och bad för offret. Först sent på kvällen fick reda på att det var Ing-Marie Wieselgren och att hon avlidit.

Ljuständning och förbön har därefter varit närvarande under resten av veckan.

– Men den verkliga möjligheten att sörja tillsammans var ju i domkyrkan, som regionens beredskapsansvarige bett församlingen öppna upp., förklarar Ann-Christine Lindholm.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne