Kyrkan vill medla mellan Macron och gula västarna

De gula västarnas kraftiga protester mot President Macrons ekonomiska politik har hållt på i en månad. Nu vill katolska kyrkan medla. – Kyrkan skulle kunna spela en viktig roll, säger svenske Henrik Lindell, journalist i Paris. Presidentens tal i måndagskväll då han bland annat lovade höjda minimilöner har inte lugnat läget nämnvärt.

Det var i slutet av förra veckan som de katolska biskoparna erbjöd sig att ta ett medlaruppdrag för att få ett slut på demonstrationerna.

– Fortsätter de gula västarnas protester kan det bli kaos i Frankrike. Läget är mycket spänt, säger Henrik Lindell, journalist på kristna tidningen La Vie i Paris.

”Vi ser människor som känner sig övergivna, som inte längre tycks existera eller ha betydelse för politikerna”, skriver biskoparna i ett pressmeddelande som främst publicerades i religiösa och ekonomiska medier.

Lindell tycker det vore bra om båda parter satte sig vid samma förhandlingsbord, nu när presidenten blivit demonstranternas hatobjekt.

– Det måste finnas mellanhänder. Kyrkan skulle kunna minska folkets ilska.

Det var bränsleskatten som blev katalysator för de gula västarna. I rörelsen har man nu formulerat politiska krav som främst handlar om ekonomisk omfördelning. Ökade löner, sänkta elpriser och att staten inte stänger fler statliga skolor eller sjukhus är några exempel.

I Frankrike talar man nu allt oftare om en underklass.

– Hos dessa löntagare ligger en vanlig månadslön på cirka 11 000 kronor. Det är nästintill omöjligt att leva på. Jag förstår att folk är förtvivlade, förklarar Lindell.

Tror du kyrkan kan få medla?

– Inom de gula västarna finns många troende. De skulle nog säga ja. Men då sekularismen är fastställd i lag, tror jag inte Macron skulle våga acceptera förslaget just nu, säger han.

– Men allt hänger på hur långt protesterna går.

Även den protestantiska kyrkan har reagerat. I ett pressmeddelande skriver Frankrikes första kvinnliga protestantiska ärkebiskop Emmanuelle Seyboldt att våld inte kan lösa konflikten.

– Jag är inte överraskad av protesterna, säger Emmanuelle som är överhuvud för den reformerta och lutheranska kyrkan. Vi har länge varnat politikerna för att de sociala orättvisorna ökar kraftigt i Frankrike, säger hon till Sändaren.

Kyrkan konstaterar att den ökade fattigdomen drar fram som en stormvind. Många människor har redan hamnat utanför systemet.

– Flera hjälporganisationer har fått sina statliga subventioner nedskurna. Så här kan det absolut inte fortgå, menar hon.

Frankrike härjas regelbundet av sociala kriser och kravaller. De gula västarnas rörelse anses dock vara den våldsammaste sedan maj -68 revolten.

– Många människor lockas i dag av sociala medier, där vissa uppmanar till våld. Det är farligt då man inte vet vem som verkligen ligger bakom dessa meddelanden, säger Emmanuellle Seyboldt.

Den evangeliska kyrkan, där baptister ingår, har uppmanat sina medlemmar att be för de gula västarna, polisen och regeringen.

Islam är Frankrikes näst största religion. Men där har ingen reagerat.

Man vet fortfarande inte vem som verkligen driver de gula västarna. Det är dock känt att små grupper av både höger- och vänsterextremister utövar våld.

– På båda sidor finns personer som skulle vilja sätta samhället i brand, säger historikern Sylvain Boulouque, specialist på sociala konflikter, till radiokanalen France Info.

Huliganerna klär sig ofta med gula västar vilket gör det svårt att urskilja dem från icke våldsamma demonstranter.

– Ja, det är deras taktik. Där behöver demonstranterna vara vaksamma och springa från dem som är våldsamma, säger David Le Bars, chef på polisernas fackförbund SCPN.

I måndags träffade president Macron företrädare för fackföreningar och arbetsgivarföreningen. På kvällen höll han ett tal till nationen där han bland annat lovade höjda minimilöner. Men efter tv-talet fortsatte många demonstrationer och krav har rests på en folkomröstning om presidenten ska få sitta kvar vid sitt ämbete eller inte. På lördag laddar de gula västerna för nya demonstrationer.

–För tillfället står de gula västarna som segrare, säger Sylvain Boulouque.

 

Johan Tollgerdt

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Även om de flesta inners inne inser att fossila drivmedel måste "prisas ut" till förmån för förnyelsebara dito visar Frankrike att politikerna inte får vara tondöva när de höjer bränsleskatterna. En väg ut kan vara pedagogiskt förklarade gröna skatteväxlingar där konsumenten inser att det ungefär går jämnt upp, t ex vid ett avskaffade av trafikförsäkringsskatten och motsvarande höjning av koldioxidskatten på fossila drivmedel.