Kristna fredsrörelsen tappar mångmiljonbidrag

Fredsorganisationer får mindre pengar i bidrag. Foto: TT

Sedan årsskiftet ges inte längre några statliga medel till civilsamhällets fredsorganisationer.  Kristna fredsrörelsen blir av med drygt två miljoner i verksamhetsstöd.

Folke Bernadotteakademin, FBA, har varit den myndighet som fördelat statliga medel till civilsamhällesorganisationer som arbetar med frågor om säkerhet och fred. Strax innan årsskiftet blev det känt genom myndighetens regleringsbrev att stödet avskaffats. FBA:s verksamhet ska renodlas, sade utrikesminister Tobias Billström till DN.

Förlorar över två miljoner

Totalt handlade det under 2023 om drygt 20 miljoner kronor som fördelades mellan 18 organisationer. Svenska freds var den största mottagaren och fick knappt 2,7 miljoner. Kristna fredsrörelsen var den tredje största mottagaren och fick knappt 2,6 miljoner.

Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare Kristna fredsrörelsen, säger att verksamhetsstödet utgjort åtta procent av organisationens totala budget men 45 procent av den så kallade bas-budgeten, alltså den del som inte utgörs av projektbidrag. Pengarna har använts till sådant som stöd till medlemsengagemang, kommunikation och utveckling av metoder för fred.

- Det här kommer att slå hårt mot vår stabilitet eftersom det är just kärnfunktioner som drabbas. Våra möjligheter att med grund i praktisk och seriös kunskap delta i och bidra till det offentliga samtalet kring fred och säkerhet försvåras.

Utrymmet har minskat

Lotta Sjöström Becker ser med oro på att stödet dras in samtidigt samtidigt som det från regeringens håll talas om krigshot och vikten av att rusta upp Sveriges militära förmåga.

- Resurser skulle behövas nu för att balansera det här militäriska budskapet.

"Medlemsantalet ökar, det finns ett stort intresse för fred, en efterfrågan vi nu får mycket mindre möjlighet att svara upp mot", säger Lotta Sjöström Becker på Kristna fredsrörelsen. Foto: Kristna fredsrörelsen

Sedan kriget i Ukraina inleddes för snart två år sedan upplever Lotta Sjöström Becker att utrymmet för att lyfta fram fredliga perspektiv i det offentliga samtalet  kraftigt minskat.

- Fredsrörelsen lyckas då och då komma med rop. Men vi har haft en hundraårig tradition tidigare då fredsrörelsen förvisso setts som en kritisk röst men ändå som en tillgång i det demokratiska samtalet. Det har den här regeringen avslutat och tydligt sagt att det förtroendet har vi inte längre.

Fler vill bli medlemmar

Samtidigt finns enligt Lotta Sjöström Becker ett stort behov och en stark längtan hos människor att tala om fred just nu.

- Medlemsantalet ökar hos oss och andra fredsorganisationer, vilket visar att det i samhället finns ett stort intresse för vårt arbete och syn på fred och fredliga lösningar på konflikter, en

Matilda Ljungkvist

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne