Krisläge efter tidig och extrem översvämning

Översvämning i Kongo Kinshasa

Människor vadar genom övers­vämningsvattnet vid Carrigrès-bron i Pompage-distriktet i Kongo Kinshasa. Årets översvämningar av Kongofloden är särskilt stora.  Foto: Arsene Mpiana

Översvämningarna i de bägge Kongostaterna har nått rekordnivåer. Den väldiga Kongofloden har stigit med över två meter.

– Det ger enorma konsekvenser, säger Carl Sundberg, tidigare missionär i Brazzaville, eller Republiken Kongo.

Det flödar över nästan varje år i Kongo-staterna, men inte så här tidigt på året och inte så mycket. Inte sedan 1961 har vattnet stått lika högt.

– Floden är enorm, den sväljer väldigt mycket, så det här rör sig om stora vattenmängder. Frågan är var det kommer ifrån, för här har det inte regnat så mycket, fortsätter Carl Sundberg och berättar att man just nu är inne i vad som kallas Lilla torrtiden i Brazzaville.

Men floden är lång, en av Afrikas längsta, och uppe i norr har det regnat mer.

Effekt av klimatförändringarna

– Det här är väl garanterat en effekt av klimatförändringarna, säger Johan Lindgren, direktor för biståndsorganisationen ASUdh, som ägs av Equmeniakyrkan och Evangeliska kyrkan i Kongo Brazzaville.

Sammanlagt beräknas över 350 000 människor i Kongo Brazza­ville, vara drabbade av översvämningarna, som påverkar nio av landets tolv departement. Ett stort antal mindre jordbruk och odlingar längs kusten har mer eller mindre spolats bort och människor har tvingats överge sina hem. En mängd jordbruksmark ligger nu under vatten, vilket förstås också medför dyrare grönsaker.

Enligt uppgift har det regnat dubbelt så mycket i år som under säsongen 2022–2023. Översvämningarna har helt eller delvis förstört 34 hälsomottagningar, 120 skolor och fler än 64 000 hus i de berörda områdena.

En mängd hälsorisker

I vattnets spår följer också en mängd hälsorisker, som kolera, malaria, denguefeber och mässling. Även mödravård och barnhälsa riskeras samtidigt som sexuellt våld och andra former av övergrepp kan följa i katastrofens spår.

Det befarar Världshälsoorganisationen, WHO, som tillsammans med partnerorganisationer arbetar för att ge katastrofhjälp och hindra utbrott av farliga sjukdomar.

Även kyrkornas bistånsorganisationer arbetar nu med hjälpinsatser.

– Det behövs. Det är så jättemycket folk som är drabbade på bägge sidor av floden, hundratals människor i Kongo Kinshasa har dött. Här är det väl omkring 20 personer, berättar Johan Lindgren.

Siffrorna blir mycket högre

Det väldiga landet Kongo Kinshasa, eller Demokratiska Republiken Kongo, på andra sidan floden, är väl inte hårdare drabbat än Brazzaville, men eftersom landet är så mycket större, med så mycket större befolkning, blir siffrorna mycket högre.

Och än beräknas kulmen inte vara nådd.

– Det stiger sakta, men säkert, säger Carl Sundberg och Johan Lindgren berättar att nere i Point Noire har det regnat så mycket att tre hela kvarter är översvämmade.

Kongofloden fortsatt översvämmad

Från Luozi i Kongo Kinshasa, berättar missionären och sjuksköterskan Tilda Jönsson att Kongofloden är fortsatt översvämmad och att broarna över Luoziån just nu ligger under vatten.

– Men det största problemet är att vattenverket inte kan pumpa vatten nu, så det är tungt och dyrt att få tag på rent vatten, det är en oerhört svår situation för alla människor här som knappt får tillvaron att gå ihop som det är.

– Annars är det brist på förnödenheter som nu gäller, berättar Johan Lindgren.

– Vi har en insats som vi koordinerar med de sociala myndigheterna här, där vi framför allt arbetar i några kvarter i södra Brazzaville, där vi hjälper till att gräva latriner.

– För några av dem som nu är hemlösa har vi kunnat förse ministeriet med nio militärtält till ett flyktingläger, det utgör i alla fall någon form av skydd.

Equmeniakyrkan har hittills bidragit med 100 000 kronor ur sin katastroffond och en insamling ska snart påbörjas.

Taggar:

Kongo-Kinshasa
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne