Jimmie Åkesson: ”Frikyrkorna är en viktig del av det svenska civilsamhället”

Partiledarutfrågning med Jimmie Åkesson (SD) i Tångahallen, Vårgårda. Foto: Marcus Gustafsson

Det hettade till flera gånger under Equmeniakyrkans utfrågning av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Till Sändaren sa han att han ser ett ökat stöd bland frikyrkliga. 

 

Till Tångahallen i Vårgårda kom omkring 900 besökare när partiledaren Jimmie Åkesson kom på besök under torsdagskvällen för Equmeniakyrkans partiledarutfrågning. Men ännu fler följde utfrågningen på youtube, cirka 1000 stycken.

Det är ändå inte samma publiktryck som när Jimmie Åkesson tidigare besökt partiledarutfrågningarna. Hans lokala partivänner hade trott att fler skulle komma för att lyssna.

Det kan tyckas märkligt att intresset inte är större. Idag domineras den politiska debatten nästan helt av frågor som förr gav partiet växtkraft, som påskens upplopp och nästan dagliga skjutningarna. När Sändaren fick möjlighet att fråga Jimmie Åkesson om detta tyckte han sig dock se att partiet faktiskt ökade. Men han menade också att andra partier idag lånat deras politik, vilket gjorde att Sverigedemokraterna inte får samma genomslag.

– I synnerhet Moderaterna har mer eller mindre kopierat våra förslag rakt av på de här områdena. Men det gör även Socialdemokraterna, som jag inte tycker borde ha någon trovärdighet alls efter att ha styrt i åtta år, sa han till Sändaren.

”Min bild är att i många frikyrkliga församlingar så har vi stärkt vårt stöd de senaste valen, men det kanske inte skett i ledarskikten”

I den väljarundersökning som Sändaren gjort bland Equmeniakyrkans pastorer och diakoner får partiet bara en procent av rösterna. Just detta oroar dock inte Jimmie Åkesson.

- Min bild är att i många frikyrkliga församlingar så har vi stärkt vårt stöd de senaste valen, men det kanske inte skett i ledarskikten.

Hur märker du att ni fått starkare stöd?

– När man är ute på gator och torg. Jag får också brev från människor som har en stark gudstro, och som inte är knutna till Svenska kyrkan, något som ökat påtagligt.

Känns det som bortaplan när du är här på Equmeniakyrkans utfrågning?

– Nej, det brukar det inte göra. Det är tredje gången som jag är här, det brukar vara trevligt och bra gensvar från publiken.

Ser ni frikyrkorna som allierade eller motståndare i bygget av ett framtida mer konservativt Sverige?

– Vare sig det ena eller det andra. Vi ser frikyrkorna som en viktig del av civilsamhället, som gör stora insatser för samhället. Den politiska dimensionen av detta är ganska begränsad. Jag vill också säga att jag har vänner och kollegor som är anslutna till frikyrkliga församlingar, en del röstar på vårt parti, andra inte.

Han tror att frikyrkorna kommer att överleva.

– I synnerhet de som bygger på en kristen värdegrund. Svenska kyrkan har kanske en mer begränsad roll, i synnerhet för dem som tror på riktigt.

Vilken framtid ser du för islam i Sverige?

– Islam är idag ett betydande inslag på gott och ont, mest på ont. Min bild är att islam påverkat Sverige mer än Sverige påverkat islam. Samtidigt har vi religionsfrihet, men det svenska samhället måste vara tydligt med de grundläggande normer och värderingar som ligger till grund för vårt samhälle. Vi har en tusenårig kristen tradition och den kan man inte bara plocka bort.

 

Fakta: Åkesson om...

Klimat/bistånd:
– Klimatfrågan är högst reell, klimatförändringarna är på riktigt. Det måste man förhålla sig till. Samtidigt tycker jag att klimatpolitiken i Sverige mer har karaktär av symbolpolitik.

Det hettade till när de samtalade om SD:s biståndspolitik. Partiet vill halvera det svenska biståndet.

– Jag blir mörkrädd när jag ser hur biståndspengarna till stora delar används. För mig är det en moralisk fråga, vi har skjutningar och saknar personal i välfärden. Samtidigt lägger vi nästan 60 miljarder i internationellt bistånd och hundra miljarder på massinvandring.

Integration:
Joakim Hagerius försökte få Jimmie Åkesson att ge exempel på det positiva som invandringen ändå inneburit. Jimmie Åkesson menade att visst fanns det exempel på invandrare som bidragit, men helheten var en katastrof.

Religion:
Han lyfte fram kristendomen, men nästan enbart i form av kulturarvet. Han var tydlig med att han själv inte har en personlig kristen tro, men tyckte om att fira de kristna högtiderna.

Lika positiv som han var till att stötta det kristna kulturella arvet, lika negativ var han till islam. Han menade att det var fullt rimligt att den svenska staten gynnade kristendomen, men begränsade muslimska uttryck.

 

Taggar:

Vårgårda

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice