Jimmie Åkesson gav raka svar på skarpa frågor

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, fick frågor av Britta Hermansson och Joakim Hagerius. Foto: Marcus Gustafsson

Det hettade till flera gånger under Equmeniakyrkans utfrågning av Sverigedemokraternas partiledare. 

De lokala sverigedemokraterna har haft svårt att fylla sina valsedlar i Vårgårda kommun, och fick i kommunen bara drygt 13 procent av rösterna 2018. Till Tångahallen kom ungefär 900 besökare när partiledaren Jimmie Åkesson kom på besök under torsdagskvällen för Equmeniakyrkans partiledarutfrågning. Men ännu fler följde utfrågningen på youtube, cirka 1000 stycken.

Klimatpolitiken är en katastrof

Utfrågarna Britta Hermansson och Joakim Hagerius inledde efter en presentation av Jimmie Åkesson med frågor kring klimatet. Sverigedemokraterna är kortfattade i sitt partiprogram om miljöfrågor, men utgår från förvaltarskapstanken. Joakim Hagerius undrade hur det gick ihop med de ganska begränsade satsningar som partiet vill göra på klimatet.

- Klimatfrågan är högst reell, klimatförändringarna är på riktigt. Det måste man förhålla sig till. Samtidigt tycker jag att klimatpolitiken i Sverige mer har karaktär av symbolpolitik, sa Jimmie Åkesson.

Han menade att högt dieselpris och subventioner av elcyklar inte ger några egentliga förbättringar av klimatet. Istället tycker han Sverige ska satsa på teknisk utveckling och klimathjälp till länder med stora utsläpp.

Joakim Hagerius försökte pressa Jimmie Åkesson om det ändå inte var viktigt att svenskar i solidaritet med fattigare länder också sänkte vår levnadsstandard så att de kunde öka sin och till exempel köpa tvättmaskin.

- Jag tror inte de primärt vill ha tvättmaskin utan myggnät och rent vatten, sa han.

Vill minska biståndet

Det hettade till när de samtalade om Sverigedemokraternas biståndspolitik. Partiet vill halvera det svenska biståndet och Jimmie Åkesson hymlade inte med det.

- Jag blir mörkrädd när jag ser hur biståndspengarna till stora delar används. För mig är det en moralisk fråga, vi har skjutningar och saknar personal i välfärden. Samtidigt lägger vi nästan 60 miljarder i internationellt bistånd och hundra miljarder på massinvandring, sa han och fick starka applåder.

Andra har förstört landet

Nästa område var integration, det ämne som gjort Sverigedemokraterna till ett av riksdagens stora partier. Även här svarade Jimmie Åkesson rakt på skarpa frågor. Joakim Hagerius försökte få Jimmie Åkesson att ge exempel på det positiva som invandringen ändå inneburit. Jimmie Åkesson menade att visst fanns det exempel på invandrare som bidragit, men helheten var en katastrof.

- Folk tycker att jag ska vara positiv, men det som skett är inte mitt ansvar. Det är de andra som förstört landet och de får aldrig ta ansvar, sa han.

Han målade upp en mörk bild av Sveriges tillstånd med hedersförtryck, kravaller och brinnande bilar.

- Tar man hit Mellanöstern så blir Sverige mer som Mellanöstern, sa han.

Han förespråkade assimilering, inte en integrationspolitik.

- Jag tror på stram invandring, att ställa krav och att strama åt bidragen. Om man kommer för att leva på skattepengar, då ska man inte kunna utnyttja alla förmåner. Ställ krav, de som vill anpassa sig får bo här, de andra kan bo på andra ställen, sa Jimmie Åkesson.

Han lyfte fram kristendomen, men nästan enbart i form av kulturarvet. Han var tydlig med att han själv inte har en personlig kristen tro, men tyckte om att fira de kristna högtiderna.

- Så har det varit i tusen år, det finns en stark poäng att låta det vara så, att behålla de traditionerna. Även om svensken i gemen inte har en gudstro så finns det en anknytning, sa han.

Lika positiv som han var till att stötta det kristna kulturella arvet, lika negativ var han till islam. Han menade att det var fullt rimligt att den svenska staten gynnade kristendomen, men begränsade muslimska uttryck.

- Muslimska böneutrop är inte traditionellt i svensk miljö. Vi är helt emot böneutrop, sa Jimmie Åkesson.

Såg hopp i Göta kanal

Även om det är Equmeniakyrkan som håller i utfrågningarna så kom man in på Svenska kyrkan, där Sverigedemokraterna deltar som politiskt parti. Jimmie Åkesson avslöjade att mycket lutar åt att man kommer att dra sig ur kyrkopolitiken.

- Vi kanske landar i att vi inte ställer upp i nästa val, sa han.

Som avslutning talade Jimmie Åkesson om hopp. Och precis som tidigare under samtalet så framkom att han inte grundar det i någon gudstro.

- Jag var på valturné på Göta kanal, och det gav mig hopp. Det är Sveriges största byggnadsverk, som man grävde och sprängde, mycket gjorde man med handkraft. Sverige kan. Varför kan vi inte återupprepa det?

 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice