Framtidens pastorer kommer på besök till församlingen

Linnea Lidskog
Linnea Lidskog samordnar de populära predikobesöken. Foto: Marcus Gustafsson

Det är fullbokat nu, men vill ni ha en chans i mars nästa år så kan det vara klokt att sätt upp sig på listan redan nu.

 

Det handlar om besök av kandidaterna från pastors- och diakonutbildningarna som en gång om året åker ut till församlingar som önskar kontakt.

Nu är det dags för årets bön och insamlingsdag för Equmeniakyrkans pastors- och diakon­utbildning i Bromma. Omkring 50 församlingar får besök av kandidater eller av skolans lärare och annan personal.

– Jag ska predika i Lilla Edet på påskdagen, det är en församling som jag inte hade besökt annars, säger Linnéa Lidskog som är chef på enheten för ordinerade medarbetare och utbildning, och som samordnar predikobesöken.

Anpassas efter församlingarnas önskemål

Söndag den 10 mars är den officiella bön- och insamlings­dagen men predikobesöken anpassas en del efter församlingarnas önskemål.

    Efterfrågan är stor så de kyrkor som inte fått besök senaste åren prioriteras.

– Ansökan kommer in från väldigt många fler än vi kan besöka, men det går att förboka inför nästa år, tipsar Linnéa Lidskog.

Dagen är viktig på flera sätt. Dels för att samla in pengar till utbildningarna, dels för att sprida kunskap om dem, men också för att aktualisera behovet av pastorer och väcka tanken hos män­niskor ute i landet om att kanske vilja utbilda sig till diakon eller pastor.

Skapa relationer

En viktig sak med besöken är också att skapa relationer mellan kandidaterna och församlingarna.

– Det händer relativt ofta att den kontakten leder till att diakonen eller pastorn får sin första tjänst där, säger Linnéa Lidskog.

Något färre utbildas i år

Just nu utbildas 38 pastorer och 13 diakoner vid Campus Bromma, vilket är något färre än tidigare år. Samverkan mellan pastorsutbildningen på Enskilda högskolan Stockholm (EHS) och diakonutbildningen på närliggande Bromma folkhögskola har utökats den senaste tiden och flera andra förändringar är också på gång.

– Det handlar om att utforma utbildningarna efter församlingars behov och hur samhället ser ut, säger Linnéa Lidskog.

Ämnen som varit insprängda i andra kurser kommer att bli fördjupningskurser, det gäller bland annat själavård, evangelisation och pastoralt ledarskap. Innehåll som exempelvis berör gudstjänst, demokrati, nattvard och dop kommer också att utökas.

– Vi kommer att berätta om de nya kurserna vid besöken och det känns jättekul, säger Linnéa Lidskog.

Fakta: Missa inte!

  • Församlingar som inte får besök kan delta i bön- och insamlingsdagen ändå.
  • På Enskilda Högskolans hemsida ehs.se kommer det att finnas film om insamlingen, berättelser av kandidater, en predikan, förbönslista med mera att använda sig av.
  • Där finns också information om Kallelsedagarna den 23–24 mars för dem som vill veta mer om utbildningarna och pröva sin kallelse.

Gästpredikanten: Ska bli fint att se vad Jesus har gjort i Smedjebacken

Viktor Berméus är en av pastorskandidaterna som ska predika i en församling på en plats där han aldrig varit förut, nämligen Smedjebacken i södra Dalarna. Han går sitt fjärde och sista år och ser fram emot en framtid som pastor.

Viktor Berméus

Inför besöket har Viktor Berméus kontakt med Allékyrkan i Smedjebacken för att sondera terrängen lite.
– Jag är förväntansfull. Jag tycker om att åka ut och predika i nya sammanhang, säger han.
– Det blir fint att komma dit, att möta människorna och se vad Jesus gjort på den platsen och se hur de är kyrka i sitt samhälle.

Bakgrund i Alingsås

Viktor Berméus har sin bakgrund i Alingsås och har jobbat som ungdomsledare i en församlingskrets utanför Vårgårda.
Snart är fyra års studier i Stockholm till ända och han har sökt en pastorstjänst i Equmeniakyrkans region Mitt. När vi talas vid är tillsättningen inte klar ännu, men Viktor, hans fru och deras lille son är beredda att flytta norrut.
– Om jag kommer dit så vet jag att det är ett helt annat klimat än den frikyrkotäta Alingsåstrakten, men det är en utmaning jag gärna tar mig an. Det känns bara roligt att få se hur man sprider budskapet om Jesus på den platsen, hur man kan vara kyrka där, säger Viktor Berméus.

Viktigt att berätta om utbildningen

Den förestående bön- och insamlingsdagen tycker han är väldigt viktig. Inte minst med tanke på att berätta om utbildningen.
– Det är tydligt att det finns många pastorstjänster utlysta nu men för få pastorer. Jag hoppas dagen kan bli en möjlighet för människor att upptäcka sin kallelse.
Åren på EHS har inneburit utveckling och växande i tron tycker Viktor Berméus.
– Jag tycker utbildningen är väldigt bra. Man får en bred teologisk grund och man får verkligen med sig många olika perspektiv, att det finns olika sätt att närma sig Jesus. Det är jag väldigt tacksam för, säger han.

Taggar:

UTBILDNING

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne