”FN gör livet lite bättre för miljoner människor varje dag”

FN:s förlängda arm i Sverige – så skulle man kunna kalla Svenska FN-förbundet. Detta är en ideell organisation som bland annat granskar hur väl Sveriges uppfyller olika FN-åtaganden. Generalsekreteraren Petra Hallebrant har extra fullt upp denna vecka.

I augusti tillträdde Petra Hallebrant som ny generalsekreterare i Svenska FN-förbundet. Denna organisation är inte en del av det globala FN-systemet, men har nära samarbete med flera FN-organisationer. De får också använda FN:s symboler och färger.

Representanter från förbundet är i full gång hela FN-veckan.

– Själv besöker jag våra FN-skolor i Trollhättan och Halmstad, medverkar på MR-dagen (Mänskliga Rättigheter, red. anm.) i Trollhättan och talar dessutom om Agenda 2030 i Laholm. Jag ser fram emot en händelserik FN-dag, säger Petra Hallebrant.

Svenska FN-förbundet är en fristående ideell organisation med 6000 medlemmar i ett hundratal lokalföreningar. Även företag är anslutna och omkring 30 FN-certifierade skolor. Liknande nationella FN-förbund finns i cirka 100 länder.

Varför behövs Svenska FN-förbundet?

– Vi samlar aktörer i det svenska samhället kring stöd för det internationella samarbetet i FN. Vi granskar också, tillsammans med andra organisationer, Sveriges efterlevnad av olika FN-åtaganden. Civilsamhället är en värdefull och faktiskt nödvändig motvikt när FN följer upp respekten för mänskliga rättigheter i medlemsländerna. Vi bidrar även med insamling till FN:s humanitära arbete när regeringarna inte alltid gör vad de har lovat. Här i Sverige är vi glada åt att ha gott samarbete med UD och andra myndigheter. Detta samtidigt som vi kan vara en konstruktivt kritisk röst i FN-frågor.

I Sverige firas FN-dagen på många olika sätt, även om den inte är helgdag som i en del länder. Den är ett tillfälle att belysa det gemensamma arbete som genom FN görs runtom i världen för fred, hållbar utveckling och mänskliga rättigheter. Och Sveriges roll i det.

Petra Hallebrant konstaterar att FN och det internationella samarbetet i dag är trängt till följd av motsättningar mellan medlemsländerna.

– USA var en av FN:s grundare men har under Trump dragit sig tillbaka. Putin i Ryssland, Duterte i Filippinerna och Maduro i Venezuela är andra exempel på ledare som visar bristande intresse. Pressfrihet, civilsamhällets organisationer och rättsstatens principer hotas i Polen och Ungern.

– Världens länder behöver en mötesplats och aktör som försvarar den rådande världsordningen och utmanar auktoritära, nationalistiska och nyckfulla regimer, säger hon.

Vad anser du om FN:s betydelse genom tiderna?

– FN bildades som en fredsorganisation och har genom åren kommit att ta en allt mer aktiv roll i det globala utvecklingsarbetet. Vi brukar säga att FN gör livet lite bättre för miljoner människor varje dag. Det senaste exemplet är Agenda 2030. Det återstår faktiskt bara tolv år till 2030.

Agenda 2030 är en målsättning för hållbar utveckling som världsledare antog 2015. Denna syftar till att utrota fattigdom, stoppa klimatförändringar och skapa trygga samhällen.

Trots alla goda föresatser har skandaler inom FN avlöst varandra sedan 90-talet. Det har handlat om korruption, inkompetens och FN- soldaters sex-övergrepp.

Hur berörs och hanterar Svenska FN-förbundet detta?

– Vi blir lika upprörda och ledsna varje gång ett övergrepp begås, både för offrens skull och för att det riskerar att överskugga det arbete som 100 000 skötsamma FN-soldater utför. Vi får förstås frågor ibland och vi framhåller alltid att FN:s nolltolerans mot övergrepp måste förverkligas, att vi stödjer olika förslag på hårdare åtgärder mot förbrytare och att vi från dag ett stödde FN-svensken Anders Kompass när han larmade om missförhållanden.

Har ni någon ny aktivitet på årets FN-dag?

– Ja, vi har för första gången en tävling för skolklasser med utmaningen att skapa ett klimatsmart recept för en skollunch.

 

 

 

Fakta: Svenska FN- förbundet

En ideell förening med 6000 medlemmar, såväl enskilda som företag och skolor.

Startades 1957 med målet att verka för ett starkare FN.

Finansieras med bidrag från Sida, Forum Syd, UD och medlemsavgifter.

Uppgiften är att granska och påverka, utbilda och informera samt stödja FN-projekt.

Delar årligen ut pris till en person som stärker mänskliga rättigheter i Sverige.

Kerstin Schönström

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.