Fler än hundra kristna mördade i attacker under julen

Enligt Open Doors är Nigeria ett av de länder där det är farligast att vara kristen. Foto: Ben Curtis

I Nigeria har kristna i delstaten Plateau utsatts för flera angrepp.

Enligt Open Doors senaste rapport om förföljelse av kristna är det Nigeria som ligger högst när det gäller antalet kristna som dödas för sin tro. Under det senaste årets dödades fler än 5 000 personer.

Under julhelgen genomfördes en rad attacker mot kristna byar i delstaten Plateau, som ligger i de centrala delarna av landet. Uppgifterna om hur många som dödades varierar, men det rör sig om minst 110 kristna, enligt uppgifter i The Christian Post.

Pastorer mördades

Pastorer dödades och hundratals hus förstördes i massakrerna i flera byar.

- Några pastorer dödades, och en annan pastor tillsammans med hans fru och fem barn dödades under dessa attacker", berättade en kristen man för Morning Star News.

- Det var hundratals terrorister som attackerade dessa kristna samhällen, och de genomförde attackerna mot hjälplösa kristna som förberedde sig för julen.

De flesta av de dödade kristna var kvinnor, barn och äldre som inte kunde fly, sade han också.

Alfred Mashat, en annan invånare i Bokkos-området, sade att hundratals hus förstördes.

- Ungefär 160 kristna i dessa byar dödades av terroristerna, sade Mashat till Morning Star News.

Flera orsaker till våldet

Våldet i Nigeria har flera orsaker. Det är inte fastslaget vilka som attackerade byarna, men angriparna beskrivs som banditer. Det kan innebära en blandning av kriminella gäng och islamister.

Ofta är det etniska Fulani-herdar som ligger bakom attackerna. Torkan i området har undergrävt Fulani-folkets möjligheter att livnära sig på boskapsskötsel. Den har också skärpt motsättningarna med de bofasta lantbrukarna, som ofta är kristna.

Fulani-folket utgörs av hundratals muslimska klaner som ofta inte har extrema åsikter. Dock förekommer det radikal islamistisk ideologi, enligt en rapport från Storbritanniens All-Party Parliamentary Group for International Freedom or Belief (APPG) från 2020.

"De antar en liknande strategi som Boko Haram och visar en tydlig avsikt att rikta in sig på kristna och på symboler för den kristna identiteten", står det i APPG-rapporten.

Kristna ledare i Nigeria har sagt, enligt The Christian Post, att de tror att bakom attackerna mot kristna samhällen finns en vilja att med våld ta över kristnas mark och införa islam.

I World Watch List för 2023 över länder där det är svårast att vara kristen, återfinns Nigeria på sjätte plats, den högsta placering någonsin för landet.

Taggar:

Nigeria

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.