Evangelikala röster kan ta Trump tillbaka till Vita huset

Donald Trump
Mycket tyder på att stödet från evangelikaler kan föra Donald Trump tillbaka till Vita Huset för en ny mandatperiod. Foto: Matt Rourke

Donald Trump ser ut att bli presidentvalskandidat, till stor del beroende på hans stora stöd bland kristna. Den amerikanske statsvetaren Jonathan R Peterson menar att uppbackningen beror på rädsla.

Donald Trump ljuger öppet, han har varit otrogen ett flertal gånger och riskerar att fällas för en rad brott, bland annat för uppvigling i samband med stormningen av Kapitolium. Det är svårt att finna en amerikansk presidentkandidat som på liknande vis går på tvärs mot traditionella kristna värden, ändå har Donald Trump ett solitt stöd bland evangelikala kristna. I primärvalet i Iowa vann han stort, delvis på grund av denna grupps uppbackning.

– Om det inte sker en historisk kollaps i stödet så kommer han att bli republikernas presidentkandidat.

Det säger statsvetaren Jonathan R Peterson, som är knuten till det kristna amerikanska universitetet North Park i Chicago. Han kallar sig själv för evangelikal, men har ändå svårt att förlika sig med inställningen till Trump.

– Jag frågar mina vänner och släktingar om varför de stödjer Trump. Det vanligaste svaret är ungefär: ”Jag gillar inte allt med Trump, men landet behöver honom: han är en kämpe som inte viker sig för de krafter som förstör USA.”

USA förändras i en främmande riktning

Evangelikala kristna upplever att USA förändras i en riktning som känns främmande. 81 procent av denna grupp menar att USA grundades som en kristen nation, men bara 23 procent anser att landet fortfarande är det.

– När Trump skyller på invandrare, media, universiteten, svaga politiker och vänstern för att de förstör USA så spelar han skickligt på den rädsla och vrede som många vita evangelikaler känner, säger Peterson.

Dock finns skillnader inom gruppen vita evangelikaler. I Iowa röstade 66 procent av dem med enbart lägre utbildning på Trump, medan 37 procent av dem med högre utbildning gjorde det.

Starkt stöd för Trump

– Men stödet bland evangelikaler för Trump är ändå starkt, oavsett utbildningsnivå. Man ska inte tro att högre utbildade evangelikaler kommer att överge honom i presidentvalet.

Jonathan R Peterson tror inte det finns något som kan få Trumps lojala väljare att ta avstånd från honom. Han kan dock försvagas om han fälls av en domstol.

– Han skulle antagligen förlora stöd bland mittenväljare. Om det blir ett jämnt presidentval kan det stå honom dyrt.

Varnar för att döma ut Trumps chanser

Mycket talar för att det amerikanska presidentvalet i november blir en repris av det senaste, då valet stod mellan Trump och demokraternas Joe Biden. Trump är illa sedd av stora grupper det amerikanska samhället, men Jonathan R Peterson varnar för att döma ut hans chanser.

– De flesta amerikaner tycker att Joe Biden är för gammal för att vara president, och de ser pessimistiskt på hans möjligheter att hantera ekonomin och utrikespolitiken.

En eventuell andra ämbetsperiod med Donald Trump skulle skilja sig från den första, tror Jonathan R Peterson. Under den första innehades viktiga positioner av republikaner som tjänstgjort hos tidigare presidenter, personer som var självständiga och i många fall senare har blivit Trumpkritiker.

– I dag består det republikanska partiet i stället av Trumplojalister. Under en andra ämbetsperiod kommer Trump kunna omge sig själv med rådgivare som är mer än villiga att vidga de juridiska gränserna för vad en president kan göra.

Taggar:

USA

Jonatan Sverker

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Lars Karlsson
Hej Det skulle bli bra om Trump blir president

 

Till minne