Ett dopp i bokfloden

Per-Erik Lund

Sändarens nyhetsredaktör Per-Erik Lund botaniserar bland höstens bokskörd. Foto: Mikael M Johansson

Bokfloden sinar aldrig. Här ett litet slumpmässigt urval av de många böcker som dök upp på Sändarens kulturredaktion hösten 2023.

Lokalhistoriskt djupreportage

Bortom tiden – Om Bolöt, ett gammalt torp vid vägens slut
Per Helge
Rallarros

bok

SOLDATTORP. När författaren Per Helge var ­liten besökte han några ­gånger soldattorpet Bolöt, i norra Kalmars län. Där finns en rottråd i hans släkthistoria. I boken Bortom tiden, berättar han om torpet och dess människor och vad som var viktigt och betydelsefullt dessa människor genom åren . Han sätter också in berättelserna i större sammanhang och perspektiv:  krig, emigration, folkrörelse, med mera. Ett särskilt kapitel ägnas åt baptismens nedslag och utveckling i bygderna kring Bolöt.
Boken är rikt illustrerad med gamla bilder av människorna kring torpet, som ger ytterligare perspektiv och djup till berättelserna.

 

Uppmärksamhet och förundran

Närhet och distans
Ann af Burén
Makadam förlag

bok

ESSÄER. Vad är det som väcker vår förundran? Vad betyder sinnlighet? Varför är julpynt viktigt för traditionsförmedling. Och vad betyder en knallröd sjal i grottkloster i Ukraina? Eller en altarprydnad av textilkonstnären Märta Måås-Fjetterström? Och vad betyder det att ha en ­delad luktidentitet? Det och mycket annat behandlar religionsvetaren Ann af Burén i essäsamlingen Närhet och distans.

 

 

Harlings härliga sånger

Dansa med änglarna
Per Harling
Wessmana musikförlag

bok

ÄNGLADANS. Prästen, författaren och tonsättaren Per Harling har skrivit mer än 1000 sånger och psalmer, sedan debuten på 1960-talet. Ett hundratal av dem finns nu samlade i Dansa med änglarna (som också är titeln på en av Harlings mest kända och älskade psalmer). Vid varje psalm finns Harlings kommentarer till just den. I förordet till boken skriver förra ärkebsikopen Antje Jackelén: ”Kombinationen av psalm och faktaruta svarar mot intresset för mer teologi som väcks varje dag i vår tid”.

 

 

Hjälp att klara sig genom öknen

Vägen genom öknen
Arvid Nyström
Sjöbergs förlag

bok

ÖKENVANDRING. I boken Vägen genom öknen driver författaren Arvid Nyström tanken att den som blir kristen inte därmed är framme, utan påbörjat en vandring. Som utgångspunkt tar han Israels barns vandring i öknen efter fången­skapen i Egypten. De mötte många svårigheter, och livet kändes säkert ofta ”som en öken” både bildlikt och bokstavligt. Men de kom fram till det heliga landet, och författaren vill i boken ge en större förståelse för den kristna trons rötter, och redskap att fortsätta vandringen även när livet känns som en ... just det, öken.

 

 

Hebreiska för fördjupad tro

Guds skattkammare
Nils-Olov Nilsson
Sjöbergs förlag

bok

ORDBOK. Att förstå den exakta betydelsen av de hebreiska orden, fördjupar tron. Det är fokus i Guds skattkammare av Nils-Olov Nilsson. Boken kan användas som en andaktsbok under tre månader där drygt 100 hebreiska ord sätts i sitt bibliska sammhang, förklaras och ges en tillämpling. Några exempel på ord: Melekh – kung, Magalah – avslöja, Avad – tjäna, Zamar – sekatör.

 

 

Bönhus och kapell i norr

bok

Där möten äger rum
Red. Daniel Lindmark
Artos

VÄCKELSEHUS. Bönhusen roll för de religiösa väckelserna i norra Sverige går knappast att överskatta. Nu finns en utomordentlig sammanställning och historiebeskrivning i Där möten äger rum – om bönhusen i övre Norrland. Fokus ligger på bönhus och kapell kopplade till frikyrkorna, EFS och den leastadianska väckelsen. Utgångspunkten är den så kallade ”Digi-Bön kartan” (Digitala bönhuskartan) som initierades av kyrkohistorikern Stefan Gelfgren i samarbete med Länsstyrelsen i Västerbottens. I boken skriver ett antal författare om utvecklingen och den historiska bakgrunden till bönhusen i olika områden i de två nordliga länen. Sammanställning kan också ses som en hommage till fotografen och författaren Sune Jonssons  fotoreportagebok Husen vid Himlastigen från 1998.

 

 

Revolutionären som blev väckelseförkunnare

Revolutionär och visionär
Ivar Lundgren
Libris

bok

BIOGRAFI. ­Georg Gustafsson (1899–1983) var i sin ungdom en glödande ­revolutionär, som var beredd att med våld driva den politiska kampen. Men efter en omvändelse blev han en brinnande och fridsam väckelsepredikant. Han köpte Folkets Hus i Värnamo och förvandlade det till en pingst­kapell för den nybildade församlingen 1924.
Pingstprofilen och författaren Ivar Lundgren har i två böcker tecknat Georg Gustafssons porträtt, och dessa böcker från 1975 respektive 1984 finns nu samlade i Revolutionär och visionär.  Boken ges ut i samband med Värnamo pingstförsamlings 100-årsjubileum.

 

Följeslagaren och gästfriheten

Gästfrihetens gränser och hopp
Sten Högberg
Ekström&Garay

bok

MELLANÖSTERN. Den pensionerade  pastorn Sten Högberg var under några månader del av Kyrkornas världsråds Följe­slagarprogram i Israel/Palestina. I Jerusalems gamla stad noterar han vaksamma blickar från den tungt beväpnade israeliska militären. En skarp konstrast mot de välkomnande blickarna och nyfikenheten  han möter i den palestinska staden Jeriko.
Denna erfarenhet har mynnat ut i boken Gästfrihetens gränser och hopp, där Högberg utifrån bibliska berättelser funderar kring varför gästfrihet har en sådan underordnad ställning i västvärlden, medan den är så stark i österländsk religiös tradition.

 

Är det en för-samling?

Tillsammans i Guds farstu
Samnuel Olofsson
Narin förlag

bok

TILLSAMMANS. Samuel Olofsson leker i denna bok med ordet församling. Är församlingen på jorden i själva verket en för-samling till den stora samling som kristna väntar på i himlen en dag? Vad innebär det i så fall? Kan man se församlingen som en slags farstu för att stiga in i värmen? I boken tar Olofsson upp olika aspekter i församlingslivet, både det som är positivt och det som skapar konflikter.

Taggar:

Bok
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.