Etiopisk kyrka bryter med Svenska kyrkan

Etiopiska Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien har beslutat att avsluta kyrkogemenskapen med Svenska kyrkan och Evangelisk-lutherska kyrkan i USA, ELCA, på grund av deras inställning till homosexualitet.

 

Christopher Meakin, chef för ekumenikenheten på kyrkokansliet i Uppsala, berättar att Svenska kyrkan fått ett muntligt, men tydligt besked om att Mekane Yesuskyrkans högsta beslutande organ, general assembly, har beslutat att avsluta kyrkorelationen både med Svenska kyrkan och med ELCA.

-Det betyder att nattvardsgemenskapen upphör och våra samarbetsavtal kommer att upphöra, säger Christopher Meakin till Kyrkans Tidning.

Alla tre kyrkorna är medlemmar i Lutherska världsförbundet, LVF. Att tre av de största kyrkorna i organisationen inte längre kommer att ha relationer med varandra kommer att påverka och försvåra organisationens arbete, menar Christopher Meakin.

När Mekane Yesus-kyrkan bryter med Svenska kyrkan kommer detta också att påverka de samarbets- och biståndsprojekt som Svenska kyrkan och Mekeane Yesus driver tillsammans.
-Vi kommer inte att fortsätta att ge ekonomiskt stöd till kyrkan, det kommer att fasas ut snabbt. När det gäller gemensamma biståndsprojekt kommer vi att först analysera hur vi ska agera så att det drabbar utsatta människor så lite som möjligt, säger Christopher Meakin.

Han tycker att Mekane Yesus-kyrkans beslutet är fruktansvärt tråkigt och han beklagar det.
-Ja, Många människor i Sverige har följt Etiopien länge och varit måna om den relationen, säger Christopher Meakin.

Han och Svenska kyrkan menar att kyrkorna borde ha kunnat fortsätta att ha relation, trots olika syn på homosexualitet och äktenskap. Men beslutet var ändå inte oväntat. I somras beslutade Mekane Yesus-kyrkans church council, det högsta verkställande organet, att avbryta relationen till Svenska kyrkan. Men något beslutet meddelades inte Svenska kyrkan, och många rykten har spritts, så sent som för några veckor sedan sades det att beslutet inte skulle behöva bli så långtgående.

-Vi har samtalat med Mekane Yesus-kyrkan under hela året, för att hålla kanalerna öppna och visa att vi vill ha kontakt. De har undanbett sig kontakter på kyrkoledarnivå, men vi har haft utsända på plats, säger Christopher Meakin.

Hur Mekane Yesus-kyrkans relation till Evangeliska Fosterlands-stiftelsen, EFS, kommer att påverkas är oklart. EFS-mission har arbetat länge och mycket i Etiopien och relationen till Mekane Yesus är central för EFS. Men som del av Svenska kyrkan kan EFS också påverkas av de avslutade relationerna. 

 

Kristoffer Morén

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Jag förstår inte varför olika kristna kyrkor (ingen nämnd, ingen glömd) som delar den niceanska trosbekännelsen inte kan vara överens om att vara oöverens i vissa lärofrågor, men delar Herrens Måltid med varandra i alla fall!