Daniel Alm talar ut: Besviken på Pingst och mig själv

Daniel Alm talar ut. Foto: SKR/Arkiv

I VLT:s ledarpodd Bjurwald & Co, bemöter förre Pingst FFS ordförande för första gången Daniel Alm anklagelserna om maktmissbruk, otrohet och Pingströrelsens utredning.

- Min stora sorg är att man inte kunde vänta med anklagelserna tills efter utredningen var klar, menar han.

Före detta föreståndaren i Pingst FFS, Daniel Alm har hittills endast uttalat sig om den utredning han blivit föremål  för av pingströrelsen via sin advokat.

Men nu lyfter han på locket i Västmanlands läns tidning, VLT, och deras ledarpodd Bjurwald & Co.

Han menar där att han har en stor sorg över hur han hanterats och är även kritisk till att Pingst så tidigt gick ut med anklagelser om bland annat maktmissbruk med sexuell karaktär. 

Pekades ut som ulv i fårakläder

- Jag kände mig som ett runaway train, säger han i podden och menar att tiden under utredningen har lett honom in i en djup personlig kris där han nu försöker se vad nästa steg i livet är.

- Jag läser just nu om AI och bön, vi får se, säger han som än så länge inte formellt är uppsagd från tjänsten som föreståndare i Västerås pingstkyrka.

Även om han ser Pingströrelsens styrelse som den som orsakat mest skada till honom under denna tiden är han också kritisk till hur fallet hanterats i media. Inte minst poängterar han en text som podcastens värd, Lisa Bjurwald själv skrev. Där hon beskrev honom som en ulv i fårakläder.

- Det gjorde ont, det måste jag vara ärlig och säga. Jag är ingen ulv i fårakläder, fortsätter han.

Friad och fälld

- Jag hamnade i det läget att jag blev helt friad men ändå fälld, säger han sedan.

Syftandes på att domen trumpetades ut i media efter att styrelsen skickat ut om sina planer att utreda honom, men också att han friades från att ha gjort något som skulle kunna utgöra en anmälan vidare, när utredningen väl kom.

- Pingst FFS orförande sa till mig att med det här utredningresultatet hade vi inte kunnat använda de ord vi använde, säger Alm och inskärper att han är besviken på att Pingst inte kunnat vänta med att gå ut med anklagelser till efter utredningen. En oproffsighet, som han uttrycker sig.

Hade en relation

Lisa Bjurwald noterar att utredningens första mening att utredningen samtidigt ger stöd åt en anmälan.

- Jag frågade ordförande vad det betydde och det han menade var att det hade hänt något. Det har jag inte förnekat, säger Alm.

Men enligt vad han säger i podden var det en relation till en gift kollega för ett par år sedan där de "kom för nära varandra", men han betonar att de inte hoppade i säng.

- Varför detta kom upp nu vet jag inte. Jag är besviken på mig själv och ledsen över det som hänt men det var något ömsesidigt, säger han i podden.

Som Sändaren tidigare rapporterat har Pingst FFS nu öppnat upp för att granska sitt eget granskningsförfarande.

 

 

Taggar:

Pingströrelsen
3 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Dag Olsson
Pingströrelsen är bra på att dömma din broder
Rut Arebrot
Ja vi har alla ansvar för vad vi gör. Och den utsatta personen borde fått hjälp proffisionelt
Lars Gunnar Sandberg
PFFS har ett annorlunda betende och grundsyn på olika handlade jämfört med Equmenia och Sv Kyrkan. Därför lämnae jag efter 45 år

 

Till minne