Baptistpastorn Raphael Warnock blir historisk senator i Georgia

Raphael Warnock är baptistpastor och Georgias förste svarte senator. Foto: Michael Holahan/TT/AFP

En historisk framgång och en triumf för demokraterna mitt i det krisdrabbade USA.

Så kanske pastor Raphael Warnocks seger kan beskrivas. Baptistpastorn från Atlanta, lyckades säkra en av Georgias två platser i USA:s senat. Delstatens förste svarta senator någonsin.

Även den andra demokratiske kandidaten, Jon Ossoff, vann sin plats med minsta möjliga marginal.

Jublande anhängare både i och utanför kyrkan firade den historiska segern. Det är 20 år sedan en demokratisk ledamot från Georgia tog en plats i senaten.

Så har också intresset för det här speciella valet, som beskrivits som avgörande för USA:s framtid, varit rekordhögt. Bland annat har både president Trump och blivande president Biden valtalat i Georgia.

Anledningen är förstås att majoriteten i Senaten nu skiftat. Tillträdande president Biden får nu en demokratisk kongress bakom sig, med stora möjligheter att genomföra en kraftfull politik.

Det lär behövas i det djupt splittrade land som avgående president Donald Trump lämnar efter sig. En splittring som kanske varit särskilt tydlig i Georgia, där gamla republikanska värderingar står mot starka progressiva krafter.

Dessa krafter drivs inte minst av en radikal svart kyrka. Den kristna vänstern är särskilt stark i sydstaterna, det var ju här i Atlanta som Martin Luther Kings medborgarrättsrörelse grundades. Och det är i hans kyrka, Ebenezer Baptist Church i Atlanta, som Raphael Warnock är pastor.

Och även nu, efter sin seger, uppges att Warnock kommer att sitta kvar som senior pastor i sin församling.

Precis som King har Warnock använt kyrka och församling som plattform för en social politik, för att förbättra förhållandena för svarta som blivit viktig inte minst i Black Lives Matter-rörelsen.

För sin kamp för ett bättre sjukvårdsprogram, höjda minimi­löner och en reform av polis- och rättsväsende, har han angripits av sina politiska motståndare. Han har beskrivits som en radikal och farlig extremist som hotar den amerikanska drömmen.

Men demokraternas framgångsvåg, som också gäller Bidens vinst i delstaten, beror också på förändrade demografi i Georgia med stor inflyttning. Befolkningen är nu yngre, mer liberal, mer välutbildad och mer mångkulturell.

Fast det är egentligen president Trump som vunnit valet åt demokraterna i Georgia, anser många bedömare, inklusive Georgias officiella valarbetare. Om en president gång på gång säger att valen är riggade, blir ju kontentan att det inte är någon idé för republikaner att gå och rösta.

I ljuset av de senaste dagarnas skandalösa händelser i Washington har presidentens pinsamma samtal till Georgias guvernör med begäran om 11 000 extra röster för att kunna vinna delstatsvalet, kanske fallit i glömska. Men den typen av utspel har naturligtvis fått många republikaner att rösta mot Trump, snarare än för demokraterna.

President Trump, den sämste förloraren i USA:s historia, enligt CNN, sägs inte bara ha orsakat den republikanska senatsförlusten utan också förlusten av Vita huset och splittringen av hela det republikanska partiet.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne