Baptismens intåg i Sverige firades med pilgrimsvandring

Under torsdagen hölls en andakt vid minnesstenen i Vallersvik i Halland där ett av de första baptistdopen hölls på svensk mark. Foto: Jonatan Sverker

Karin Wiborn, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan, såg de första baptisternas mod som en inspiration.

Det var ett blåsigt, men varmt, Vallersvik som välkomnade en liten gruppen pilgrimsvandrare under torsdagen. För exakt 175 år sedan döptes här fem människor i havsviken, vilka sedan kom att bilda den allra första baptistförsamlingen på svensk mark.

För Karin Wiborn, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan och tidigare samfundsledare i Svenska baptistsamfundet, var det en speciell stund.

- Jag blev faktiskt mer rörd än jag trodde jag skulle bli när vi gick den sista biten och såg minnesmärket, sa hon till Sändaren.

De första baptisterna förändrade samhället

Vid den minnessten som restes år 1918 hölls en kort andakt, och de fyra män och den kvinna som döptes lyftes fram. Dessa hade varit enkla människor som genom att låta döpa sig satte sig upp mot både statskyrkan och myndigheterna.

- De var en liten grupp som förändrade den kyrkliga geografin och faktiskt hela Folkrörelsesverige, sa Karin Wiborn.

Under den fem dagar långa vandringen fick deltagarna meditera över olika teman, som diakoni, fred och demokrati. Karin Wiborn tyckte det var inspirerande att samtala om dessa ämnen och fundera över de första baptisternas mod.

- Det finns genom historien många reformationsrörelser i kyrkan. Jag tror vi behöver sådana vilda satsningar, människor som reagerar när de tycker saker är fel, sa hon.

Att lära av förföljelse

Med på vandringen fanns också Helle Liht, som är biträdande generalsekreterare i Europeiska baptistfederationen. Hon menade också att det gick att lära av de första baptisterna.

- De förföljdes men var ändå uthålliga och förblev trogna det de lärt sig från Bibeln. Idag har de flesta av oss ganska enkla liv, vi känner inte till verkligt lidande. Jag tror att det kan göra oss för bekväma, sa hon.

Hon jämför med baptistkyrkorna i Ukraina, som hon har nära inblick i. På grund av kriget har församlingarna och dess medlemmar förändrats.

- De säger själva att de funnit nya vägar att vara kyrka, då de tjänar samhället och människorna i det. Det är i kyrkorna som människorna finner skydd och stöd, sa hon.

På vandringen fanns också Anetta Sennback från Borås, som tyckte det varit en härlig vandring med lite regn och lagom mycket blåst. Hon tyckte också att det finns mycket att lära av de första baptisterna.

- Man beundrar att de vågade att följa sina visioner, sa hon.

Fakta: Dopen i Vallersvik

Den danske predikanten A P Förster döpte den 21 september 1848 fem personer i havsviken i Vallersvik. Senare samma dag grundades den första baptistförsamlingen i Sverige, i Landa i Halland.

Anetta Sennback från Borås tyckte det var en härlig vandring från Göteborg till Vallersvik. Foto: Jonatan Sverker

Helle Liht, biträdande generalsekreterare i Europeiska baptistfederationen, deltog under vandringens två avslutande dagar.

Snart framme vid minnesstenen. Foto: Jonatan Sverker

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.