Karl-Fredrik på Österlen: Att hitta sin ­passion i livet är ju rena lyckan

Karl-Fredrik kan konsten att njuta av det storea och det lilla. Foto: Torun Bortz

Tv-personligheten Karl Fredrik Gustafsson har fluffat bland blommor och charmat tittarna hela våren. Sedvanligt iklädd morgonrock, njuter han av växtprakten och livet.
   – Det är en gåva som jag fått, det där att kunna se och uppskatta det vackra omkring mig. I smått och i stort, säger han.

– Från början trodde jag att alla andra också tittade på det vackra på samma sätt som jag gör. Men så är det inte. Det är verkligen en gåva i livet.
I tv-programmet i TV4 delar han med sig av sina kunskaper som florist och trädgårdsmästare men också – och inte minst – just det där att kunna njuta av stort och smått, högt och lågt. Vare sig det handlar om att kliva omkring i en gödselstack eller duka upp till stor fest.
– Jag vill att tittarna ska se lycka och glädje och samtidigt lära sig mycket om blommor, växter, inredning och livsstil.

Måste boka besök på Eklaholm i förväg

Gården Eklaholm köpte han och fästmannen Petter redan 2015. Här både bor de och arbetar med handelsträdgården och inredningsbutiken i en otroligt vacker miljö som får folk att hitta hit i så strid ström att besökare under sommaren faktiskt måste boka in sitt besök i förväg!
Grusgången fram till butiken visar på ett smakprov av allt överdådigt som står till buds, allt från marockanska möbler till egendesignade krukor och ett överdåd av blommande skönheter. Den privata trädgården, den som bara vi tittare får följa med in i genom programmet, ger en stramare upplevelse i skånsk stil i kombination med klassiska inslag hämtade från Frankrike och Italien. Här finns buxbomsomgärdade rabatter, statyer och så det beramade 800-åriga olivträdet som Karl Fredrik kände sig kallad att rädda från avverkning i Spanien.

Byggt hus runt trädet

– Första vintern snöade det rakt in i trädet som var ihåligt, det mådde det inte bra av. Men nu har vi byggt ett hus runt omkring det, säger Karl Fredrik förnöjt som om det vore den mest självklara sak i världen att bygga ett hus för ett träd.
Och det är väl så vi är vana att se honom i tv-rutan: Impulsiv och översvallande tänker han – eller gör – ”utanför boxen”.
Karl Fredrik är väldigt trygg med sina val och åsikter och då framstår de också som självklara. Det tycker han är en egenskap att eftersträva: Att hitta tryggheten inom sig själv.
 

På gården Eklaholm dukas det ofta upp för fest, paret tycker att det är viktigt att ta vara på alla tillfällen att fira. Foto: Torun Bortz

”Det bästa med Petter är att han är så olik mig. Vi kompletterar varandra” säger Karl Fredrik.

 Foto: Torun Bortz
Foto: Torun Bortz

Fakta: Karl Fredrik "på Österlen" Gustafsson

  • Ålder: 35
  • Bakgrund: Florist, trädgårdsmästare och entreprenör som startade sitt första företag när han var 18 år.
  • Familj: Fästmannen Petter, 40.
  • Bor: På gården Eklaholm i Löderup på Österlen, uppvuxen i Närkes Kil.
  • Aktuell: Programserien Karl Fredrik på Österlen i TV4, nya boken Mitt blomsterår på Österlen, trädgårdsbutikerna på gården – som lockar så många att man sommartid måste förhandsboka sitt besök. Ständigt nya projekt kring växter och inredning med mera.
  • Blommande favoriter: Pioner, ranunkler, dahlior, luktärter, rosor, medelhavsväxter, lundväxter, alunrot, pelargonia, vitsippor, aurikler.

– Jag har alltid känt mig lite som en udda fågel. Jag hade andra intressen än mina jämnåriga men samtidigt hade jag vänner. För även om jag var annorlunda så tror jag att de kunde vara lite imponerade över det jag gjorde.
Vid 14 års ålder gick Karl Fredrik med i den lokala trädgårdsföreningen och ett par år senare satt han i styrelsen för Svenska pelargonsällskapet.
– Det var ju också ovanligt att vara den enda unga bland äldre människor. Men jag tyckte inte det var konstigt. De var snälla, hade bil och kunde skjutsa och så hade de ju trädgårdar att hälsa på i. Och mina kunskaper var ganska tidigt på en avancerad nivå.

Morfar påverkade Karl Fredrik på Österlen mest

Föräldrar, farmor, farfar och gamlafarmor hade mycket att lära ut om trädgård, odling och blommor på både svenska och latin. Men den som kanske påverkade Karl Fredrik allra mest var morfar Thorvald. Han var månskensbonde med många strängar på sin lyra och tillsammans gick de i kyrkan, hälsade på morfaderns vänner, gjorde utflykter till trädgårdar och olika kulturmiljöer. Av honom fick Karl Fredrik också sin första egna stuga med trädgård.
– Det har funnits väldigt mycket odling i mitt liv! Både till husbehov och lyst.
När Karl Fredrik binder sina närmast bombastiska spiral­buketter eller gör blomsteruppsättningar är det definitivt skönheten och njutningen som står i centrum. Ofta gärna med mer överdådiga älsklingsblommor som pioner, ranunkler och dahlior. Att välja en enda favorit är inte Karl Fredriks grej, han ­talar i superlativer om många.
Antikviteter och inredning kompletterar stilen både inomhus och utomhus på Eklaholm. Nästa år fyller boningshuset 100 år och det ska firas med stor fest. Därför dröjer det minst ytterligare nåt år innan Karl Fredrik och hans Petter gifter sig, om allt går som de hoppas ska det ske i Italien.
– Det bästa med Petter är att han är så olik mig. Vi kompletterar varandra, konstaterar Karl Fredrik som i våras fixade en
rejäl fest för fästmannens 40-årsdag.

Ta vara på tillfälle

Paret tycker det är viktigt att ta tillvara alla tillfällen att fira.
– En fest för mig är att samlas runt det dukade bordet och njuta av det goda och vackra tillsammans. Glädjen står i centrum. Och vackra blommor är förstås ett måste.
På morgnarna har Karl Fredrik bråttom ut för att ta sig en runda i trädgården, njuta av det som slagit ut och det som är. Det var så morgonrocken blev hans signum, en dag när produktionen var på plats och han inte hunnit klä sig för dagen ännu, då fick det bli tv i morgonrock. Det och hans fluff-fluffande bland blommorna sprider en omisskännlig energi och vittnar om en till synes outsläcklig passion.
 

Impulsiv, ­översvallande och överdådig, det kan beskriva både Karl Fredrik och gården Eklaholm.

 Foto: Torun Bortz

– För mig är passion något härligt, en inre kraft som ger energi och glädje. Att hitta sin passion i livet är ju rena lyckan. Jag är så tacksam för att jag har hittat de som är mina passioner, det jag brinner för. Jag tror att det ­lyser igenom.
Passion och inspiration hör ihop, menar Karl Fredrik som både samlar inspiration och vill skänka den vidare till andra.

Färgsprakande solnedgång

– Jag tror att det är det där, att kunna och våga se det vackra omkring sig och omvandla det till inspiration för skapande. Det kan vara allt från det lilla till det stora: En sten med kuddmossa på, en färgsprakande solnedgång ­eller färgen som torkat fjolårsgräs har.
Med sådana bilder på näthinnan binder sedan Karl Fredrik in upplevelsen i buketter eller förmedlar genom inredning och planteringar.
– Upplevelser av skönhet och naturfenomen, som skogen, en blomsteräng eller havet, kan få en att nästan tappa andan. Man säger ju att man ’nästan blir religiös’ eller blir ’andaktsfull’. Det tilltalar vår själ på nåt vis, när vårt inre berörs. Men jag skulle inte säga att jag tror på gud för den skull. Det är lite svårt det där, för jag kallar mig för kristen, jag har min barnatro kvar…

Var med i Svenska kyrkans unga

Morfar Thorvald missade aldrig en söndag med kyrkobesök och Karl Fredrik var också med i Svenska kyrkans unga. Kvar finns goda minnen och en upp­levelse av kyrkor som känslofyllda, vackra platser.
Karl Fredriks liv är hektiskt, fullt med erbjudanden, samarbeten och mingel, förutom arbetet med verksamheten. Dessutom har par­et nyligen köpt sig ytterligare ett hus på Österlen, för att kunna komma iväg på egen hand.
– Jag är stolt och nöjd över allt vi har åstadkommit. Men bara för att man njuter av livet här och nu betyder det inte att man slutar ha drömmar. Nån gång vill jag ha en egen liten trädgård i Italien.
Karl Fredrik förefaller ha gått från klarhet till klarhet. Att ha blivit kändis är mest roligt med öppna dörrar till många nya ­saker. Men det har också krävt viss eftertanke i vardagen.
– Det är en ära men innebär också ett ansvar. Ibland är det påfrestande. Man är alltid iakttagen och då behöver man fundera på hur man beter sig. Jag tänker att det viktigaste alltid är att vara mot andra som man själv vill bli bemött.

Fakta: Karl Fredrik tipsar om

Tre saker att göra i trädgården i sommar:

  • Njut! Njut. Koppla av och öva på att se det vackra. Även ogräs är vackert!
     
  • Reflektera. Har du rätt växt på rätt plats? Ta dig tid att ströva runt och se om växterna har för mycket sol, fukt eller trängsel i rabatten. Flyttar dem gör man först när de gått i vila om hösten.
     
  • Plantera ett träd. Plantera ett nytt träd för framtida generationer eller en ny växt, helst en perenn som kommer tillbaka år från år. Det måste inte vara dyrt, du kan så, dela, ta sticklingar eller kanske få från någon med trädgård.

Fakta: Ett trädgårdsprojekt som alla klarar:

Gör en egen örtagård.
Kryddväxter är torktåliga och gillar sol men det finns sorter som också växer i skugga, dessutom blir fjärilar och bin glada. Örtagården kan göras både liten och stor, som en kruka på balkongen, i pallkrage eller på friland i trädgården.
Örter är i allmänhet lätt­odlade, doftar gott och kryddar din mat. Dessutom finns det mycket kulturhistoria förknippad med de olika växterna.

Anna Hagnell

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.