Apartheidresolution skapar spänningar i Karlsruhe

Rifat Kassis
Palestinske delegaten Rifat Kassis är frusterade över Kyrkornas världsråd långsamhet när det gäller Israel/Palestina-konflikten. Foto: Jonatan Sverker

Kyrkornas världsråds generalförsamling kan anta en resolution där Israel kopplas till apartheid.

Men förslaget som lagts av den sydafrikanska anglikanska kyrkan är mycket känsligt och möter både välkomnande och motstånd.

Den sydafrikanska anglikanska kyrkan har lagt fram ett förslag som har likheter med det som lades fram i Svenska kyrkan för en tid sedan – att Israel ska anses för att vara en apartheidstat i förhållande till palestiniernas situation i landet.

Judiska grupper i Tyskland har enligt tidningen The Algemeiner varnat för att antisemitism kan komma upp till ytan under generalförsamlingen. Därför är det förslag till resolution som kommit från de sydafrikanska delegaterna mycket känsligt.

Ses som form av antisemitism av Israel

Att på detta sätt koppla Israel till apartheid ses av den israeliska regeringen som en form av antisemitism, och man avvisar alla likheter mellan den egna politiken och apartheid.

I sitt inledningstal under generalförsamlingen i Karlsruhe varnade den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier också delegaterna för antisemitismens faror.

– Det är en av de stora uppgifterna för kyrkor världen över att bekämpa antisemitism, sa han.

Ge palestinier upprättelse

Men det finns också de som menar att resolutionen skulle vara ett stöd för palestinier, och i någon form ge dem upprättelse i sin situation genom att beskriva Israels behandling av dem som en form av apartheid.

Jag är ledsen att jag låter så frustrerad, men jag är det. Vi kommer fortsätta kampen, man jag kommer ge upp om kyrkorna

När Sändaren möter Rifat Kassis, en av ledarna för rörelsen Kairos Palestina, är han frustrerad över det motstånd som resolutionsförslaget möter.

– Om vi inte finner partners som stöttar oss, så ärligt talat, åt helvete med den här världen. Jag är ledsen att jag låter så frustrerad, men jag är det. Vi kommer fortsätta kampen, men jag kommer ge upp om kyrkorna, säger han till Sändaren.

Han menar att kyrkor utanför konfliktområden inte alltid förstår till exempel de palestinska kristnas situation.

– Vi som lever i den hårda verkligheten med israelisk ockupation och apartheid, vi värdesätter att Kyrkornas världsråd och andra kyrkliga partners kan tala för oss och andra som är utsatta. Men ibland blir vi frustrerade över att det går så långsamt.

Uppfyller definitioner av apartheid

Rifat Kassis menar att den sydafrikanska resolutionen inte handlar om att stämpla Israel som en apartheidstat. I stället är det en bekräftelse av verkligheten, att den israeliska behandlingen av palestinier uppfyller de definitioner av apartheid som finns i internationell lag.

– Vi är inte ute efter att fördöma Israel. Vi är här för att placera det som sker i en kontext. För de flesta problem vi möter i Mellanöstern beror på en oförmåga hos den världsvida kyrkan att förstå kontexten, säger han.

Vad kommer förändras om resolutionen går igenom?

– Om Kyrkornas världsråd ­säger att det är apartheid, tillsammans med en teologisk förståelse av det, så kommer det ge kyrkorna en plattform att tänka på ett annat sätt. Man kommer inse att detta är ett område som behöver jämlikhet, värdighet och rättvisa, inte bara för palestinier utan även för judar och alla andra.

Har du förståelse för att det är en känslig fråga i Tyskland och Sverige?

– Jag tycker att Tyskland och Sverige borde lära sig av historien för att inte upprepa sina misstag. Då gjorde man misstaget att inte stötta judarna tillräckligt, vilket direkt och indirekt innebar att Förintelsen kunde ske. De borde lärt sig att detta inte får återupprepas, inte mot palestinier, inte mot judar.

Beslut om resolutionen väntas ske under onsdagen.

 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne