Skuggan från 2023 bleknade på Pingst Pastor

Trots en tung period i Pingströrelsens ledning var glädje ett ledord i Upplands-Väsby. Foto: Josef Maxson

Händelserna runt Daniel Alm påverkade Pingst Pastor, men det tog aldrig fokus kring rörelsens stora utmaningar inför 2024. 

- Det var en fest att vara på plats, menar pingstpastorn Andréas Skogholm.

Parallellt med Equmeniakyrkans Vinterkonferens samlades runt 650 pingstpastorer från hela landet på Infra city Scandic i Upplands Väsby. Ett något nedbantat pingst-pastor i jämförelse med fjolårets internationella satsning med många långväga gäster och föreläsare, säger verksamhetsledaren Richard Svensson

I år medverkade den egna rörelsens pastorer och föreståndare i storsamlingar och seminarier: Camilla Brolin, Andreas Nielsen, Camilla Olsson, Sam Wohlin, Pernilla Öhman, Mats Särnholm med flera. All med 1 Tess 5:24 som gemensam utgångspunkt: "Trofast är han som har kallat er, han skall utföra sitt verk".

Några gäster har gett uttryck för att det fanns en viss sorgsenhet som mättade stämningen på årets konferens, vi har även mottagit information om att fler anmälningar kommit in mot Daniel Alm - har du några kommentarer till det?

- Då utredningen kring Daniel fortfarande pågår vill vi inte ge ytterligare kommentarer då det är ett ärende under sekretess. Sen delar jag inte bilden som beskrivs av stämningen, men givetvis finns det i våra hjärtan en sorg över situationen och vi ber Guds nåd och ledning för alla inblandade och oss som rörelse i detta, Säger Richard Svensson, verksamhetsledare i Pingst FFS och fortsätter:

Pelle Hörnmark. Foto: Josef Maxson

Ingjuter trygghet

- Jag uppfattar att det är en trygg Pingströrelse som går 2024 till mötes. Jag bedömer att Pelle Hörnmark bidrar med att ingjuta trygghet och stabilitet till rörelsen. Pelle har en förmåga att samla, sätta riktning och skapa tydlighet.

Richards förhoppningar efter dagarna är att rörelsen med PP24 får får fortsätta stärkas, vitaliseras och växa.

Församlingsplantering som tidigare varit styvmoderligt behandlat inom pingströrelsen utifrån LPs princip om en församling per stad, är nu en fullt ut bejakad verksamhet inom samfundet, menar han och berättar att det under dagarna även hållits stormöten där rörelsens predikanter och pastorer gemensamt fått ge uttryck för vad pingströrelsens styrkor och utmaningar är inför de kommande åren.

Vad kom ni fram till?

Det har inte varit forum av beslutande karaktär utan tillfällen till samtal och dialog kring olika områden som vårt nätverk, kallelse och tjänst, ledarskap och vägen framåt.

Svenska Evangeliska Alliansens biträdande. GS, Jacob Rudenstrand var en av de som besökte konferensen.

- Jag kände mig väldigt inspirerad, inte minst förkunnelsen under onsdagsmötet var väldigt stark och uppfodrande. Vi fick motta en utmaning om att stå stadiga i kallelsen även under tider förföljelse och prövningar som berörde mig på djupet, säger Jacob Rudenstrand.

Ingen dans, men fest

En annan besökare var Andréas Skogholm, pastor i Borlänge Pingstförsamling som i år gör sitt åttonde besök på Pingst Pastor.

- Något jag uppskattat under årets samling är tonläget. Vi har mötts i en anda av att bejaka hela människan. Jag uppfattar att vi nu hittat ett tonläge där allting får rymmas, vilket jag saknat under tidigare år. För att nämna två exempel så uppskattade jag både Frida Nyberg och Tomas Sjödins föredrag om Guds trofasthet genom våra ökenvandringar och Andreas Nielsens inspirationsföreläsning om evighetshoppet. De tydliga kontrasterna mellan stämningarna, sammanhållet av temat om Guds trofasthet genom både hopp och förtvivlan präglade dessa dagar. Även Pelles inledningsanförande på tisdagen kändes som en väldigt helig stund, där många av oss medarbetare sökta förbön kring temat om att hitta tillbaka det äkta i tron, berättar han.

Andreas Nielsen. Foto: Josef Maxson

Vilka utmaningar ser du som enskild pastor?

- I kollegiet talade vi om att vi lever i en oroligare tid och att Gud inte lovat oss guld och gröna skogar, just kopplat till Guds trofasthet genom olika perioder i livet. Vårt uppdrag som svensk kristenhet är att förmedla hopp in i en mörk och orolig tid. Vi ska hjälpa den som behöver hjälp, oavsett om det är fredstid eller om konflikterna i vårt närområde även spiller över på oss. Vårt uppdrag är att se förbi etniciteter och nationaliteter. Vår sändning är till alla folken.

Blev det någon dans på er festkväll?

- Vi hade ingen dans, men det var en fest att vara på Pingst-pastor.

Po Flodström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.