Ny rapport sätter ljus på Pakistansk religionsförföljelse

Prästen William Siraj begravs efter att ha skjutits ihjäl tidigare i år. Foto: TT

Amerikanska kommisionen för internationell religiös frihet (USCIRF), pekar i en ny studie ut Pakistan som ett land där det blir allt svårare att leva ut sin egen religiösa tro. Nu vill man att USA ska klassa landet som "Ett särskilt bekymmersamt land" kring frågor om religionsfrihet.

Det är Christianity Today som skriver om den nya rapporten från USCIRF, en organisation som specialiserat sig på att övervaka religionsfrihet globalt. 

När USCIRF närmare granskat Pakistan med bakgrund av flera uppmärksammade fall av brott mot religionsfrihet, växer en bild fram av ett land där det på flera håll satts i system att förtrycka minoritetsgrupper och oliktroende. 

Flicka tvingades konvertera

Ett särskilt uppmärksammat fall var 14-åriga Arzoo Raja. En kristen flicka som fördes bort av en 44-årig muslim som sedan tvingade henne till giftermål och att konvertera till islam. Först godkändes både giftermål och konversion i domstol, men efter att fallet uppmärksammats internationellt har flickan återförenats med sin familj, men under förutsättningen att hon inte återkonverterar. 

Mannen i fråga hävdar sin oskuld, och få döms för likartade händelser eller för brott mot minoritetsgrupper av religiös art i landet. 

Ett problem har också varit mobbar som på eget bevåg dödat personer som anklagats för att på ett eller annat sätt torgfört sin (minoritets)tro eller kritiserat något som gått emot deras tolkning av islam. 

Fängslade för blasfemi

USCIRF räknar i rapporten också upp 55 personer som just nu sitter fängslade i landet för blasfemi. 

- Enligt pakistansk lag kan man då räkna med våldsam behandling, räkna med dåliga utsikter för borgen och i vissa fall dödsstraff, skriver de vidare i rapporten. 

Kristna förföljs i landet, och tidigare år dödades bland annat prästen William Siraj genom en dödsskjutning. Men inte bara kristna har drabbats hårt, utan också shiamuslimer, ahmadiyya, hinduer och sikher. Grupper som alla länge varit en naturlig del i det pakistanska samhället. 

Pakistan har tidigare klassats som ett "Land med särskilda bekymmer" tidigare men nu hoppas man på att landet åter får denna klassning för att man globalt ska sätta hårdare press på landets regering att ändra sin politik på området, och jobba för minoriteternas ökade trygghet.

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice