Nu splittras metodisterna

Flaggning utanför Asbury United Methodist Church i Kansas. United Methodist Church har länge varit delad i synen på homosexualitet. Foto: Charlie Riedel

Nu har utbrytarkyrkan Global Methodist Church bildats i USA. Samfundet kan komma att samla många konservativa metodister, speciellt från Afrika.

Den första maj grundades Global Methodist Church (GMC). Därmed är splittringen av United Methodist Church (UMC), där Equmeniakyrkan är en affilierad medlem, ett faktum.

- Det är alltid någon form av misslyckande när kyrkor splittras, det blir en smärta i hela den kristna kyrkan, säger Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan.

Under decennier har det rasat en debatt inom UMC om synen på homosexualitet och andra hbtq-frågor. UMC är en global rörelse och hela metodistkyrkan är bunden att följa de riktlinjer som finns nedtecknade i Book of Discipline, som är UMC:s kyrkoordning. Enligt den är homosexuella relationer inte förenliga med kyrkans lära, och den som lever i en homosexuell relation kan inte heller vigas till tjänst i kyrkan. I främst USA och andra västländer finns det dock många mer liberala metodister som krävt att detta tas bort ur kyrkoordningen. Trots många samtal och försoningsförsök har kyrkan gått mot en splittring. UMC:s generalkonferens skulle redan 2020 ha beslutat om en plan för hur en sådan delning ska gå till, men konferensen har nu skjutits upp till 2024. Den grupp som står bakom GMC tyckte då att de inte kunde vänta längre eftersom man vill att församlingar som önskar lämna UMC ska ha en plats att komma till.

Både metodister som lämnar och metodister som blir kvar i UMC har uttryckt en sorg över utvecklingen. En av de som lämnat, biskopen Michael J Lowry, menar dock att splittringen inte enbart handlar om hbtq-frågor.

- Den del av isberget som finns under ytan handlar om vad som utgör de teologiska och moraliska grundvalarna för dagens metodism, säger han till Christian Post.

Flera metodistförsamlingar i USA har redan anslutit till GMC, och flera kan förväntas göra det. I Europa har metodistkonferensen för Bulgarien och Rumänien röstat för att övergå till GMC. Vissa afrikanska metodister har hälsat beskedet med glädje. Metodismen minskar i USA, men växer kraftigt i Afrika. Då många afrikanska församlingar väntas lämnas UMC innebär det att kyrkan dräneras på medlemmar.

Lasse Svensson tror inte att konsekvenserna för Equmeniakyrkan blir så stora. Equmeniakyrkan kommer att fortsätta inom UMC, precis som tidigare. Equmeniakyrkan samarbetar med metodistkyrkan i Liberia, och den relationen kan möjligen påverkas om kyrkan skulle lämna UMC.

- Men vi vet inte om de väljer att gå den vägen. Och även om de skulle lämna så skulle vi kunna ha ett fortsatt samarbete.

Fakta: United Methodist Church

United Methodist Church är den största metodistkyrkan i världen med drygt tolv miljoner medlemmar. Huvuddelen av medlemmarna finns i USA, men kyrkan växer i Afrika. Kyrkan har sina rötter hos bröderna John och Charles Wesley, som verkade under 1700-talet.

Taggar:

HBTQ Metodism

Jonatan Sverker

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Bo Lange
Efter att tjäna UMC 13 år som ordinerad pastor är jag tacksam att delningen slutligen skett. Det är omöjligt att ha andlig enighet med provocerande och mer progressiv teologi

 

Till minne