Jag vill inte minnas denna rättsskandal

Robert TJernberg

Är det någon som kommer ihåg katastrofen med flyktingar på de grekiska öarna strax innan pandemin? Kommer vi ens ihåg pandemin?

Men minns väl ändå att Ukraina fortsatt ­attackeras av ett Ryssland på jakt efter en ny ­Sovjetunion? Men att barn svälter i Yemen då?

Att det bara för en kort tid sedan skedde en ­etnisk förflyttning av armenier från deras hem i Nagorno-Karabach?

Minns du 7-oktober massakern, den värsta terrorakt världen skådat sedan IS? Som sedan drog i gång ett krig som kanske krävt lika många civila offer på en månad som Ryssland/Ukraina på ett år.

Tog emot mängder av människor

Lyckas vi återskapa den inre bilden och komma ihåg att Sverige tog emot mängder av män­niskor på flykt från ovan nämnda IS i Syrien och talibaner i Afghanistan.

Jag hade nästan lyckats förtränga tills jag i ett samtal med min barberare fick höra att han kom 2016 från Mosul. Staden där kyrkklockorna tystnade abrupt efter nästan 2 000 år av idogt klingande. Ja, nu minns jag.

Vi tenderar att minnas selektivt och kort.

Dels beror det såklart på att vi inte kan hålla hur mycket som helst i huvudet, dels att vi inte kan engagera oss i allt hela tiden.

Möjlighet att påverka

Men ibland behöver vi påminna oss om de strider som vi kan vinna här och nu, de som du och jag kan ha en möjlighet att påverka.

För några veckor sedan intervjuade jag Ruth Nordström, en av de som slagits hårdast för konvertiters rätt att stanna i Sverige.

Utlämnade till rättsosäkra bedömningar får de sätta sitt enda hopp till Gud, och att ”rätt” person kan hjälpa dem.

Trots utredningar, ledartexter både här och i andra (främst kristna) tidningar, stoppade avvisningsbeslut i FN och otaliga hjärtskärande historier har i stort sett inget hänt. Konvertiter får fortsatt svara på orimliga, kanske olagliga kunskapsfrågor, bli ifrågasatta av personer med minst lika lite kunskap i kristendom. Utlämnade till rättsosäkra bedömningar får de sätta sitt enda hopp till Gud, och att ”rätt” person kan hjälpa dem.

Så kan vi inte ha det i människorättslandet Sverige. Det här ska vi väl inte låta falla i glömska innan vi kan minnas rätt sak – att denna pågående rättskandal fick ett slut.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne