Då Brommamammorna blev spirituella

Jag har känt den här mamman i många år nu, sedan våra barn hamnade på samma förskola i Bromma där vi bor. Just därför blev jag så förvånad över vad som utspelade sig i min bil för ett tag sedan.

Jag var sen till Equmenias styrelses AU-möte och blev, trots att den här mamman och barnen satt i bilen, tvungen att koppla upp mötet i bilens högtalarsystem. Equmenias ordförande inledde mötet med en innerlig bön till Jesus om ledning och hjälp.

Mamman i sätet bredvid satt tyst och jag sneglade på henne för att försöka se reaktionen. Trots att hon vet att jag jobbar inom kyrkan har hon aldrig visat intresse för att prata om tro. Men när bönen var klar slog hon ihop sina händer och viskade ”åh vad fint” och : ”Jag är ju också väldigt spirituell”. Medan jag försökte koncentrera mig på AU-mötet så gott jag kunde, inledde hon och jag viskandes ett samtal om livets stora frågor. Ett samtal som fortsatt under hela hösten.

Det märkliga är att det inte är enda samtalet i höst jag hamnat i där någon kallat sig andligt öppen. Plötsligt känns det som varenda brommamamma blivit spirituell. Kanske inte bara brommamammor. Behovet av att få prata om existentiella frågor har vuxit hos många under denna svåra tid när mycket skakar.

Frågan jag burit på den sista tiden är; hur kan vi som kallar oss kristna delta i dessa samtal? Hur kan vi visa på en tro som är mer än enkla svar utan snarare ett fönster in i ett stort mysterium, där vi utan att vi förstår allt får vara en del? Det är ju vad den kristna tron handlar om. Om Gud som alltid är större än våra föreställningar och samtidigt nära varje människa.

I 1 Petr 3:15 står ”Var alltid beredda att svara var och en som kräver besked om ert hopp”. Vad innebär att vara beredd? Jag tror inte det handlar om att leva med kramp och krav eller att ha alla svar. Utan snarare om att leva med en tro på att Gud hela tiden verkar och vara beredd att haka på när samtal öppnar sig. För de här samtalen uppstår ofta i det högst vardagliga, när vi minst anar det. En tumregel som jag har när någon frågar om min tro är att alltid ställa frågan tillbaka, och du hur tänker du? Då öppnar sig plötsligt en spännande dialog, ett utbyte, där jag gång på gång blir påmind om att längtan förenar.

Carin Dernulf

Gästkrönikör.
Generalsekreterare Equmenia.

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.