Anders Mellbourn: Försummat ögonblick för Trump 

Presidentvalet i USA blev inte den framgång som demokraterna och Joseph Biden hoppats och som opinionsinstituten pekat på. Även om Biden mot förmodan dagen efter skulle vinna, blir slutresultatet – om vi får reda på det –  en besvikelse för Biden och en triumf för Donald Trump som än en gång reste sig från att verka uträknad till att hålla sina ställningar. 

Ett värsta scenario i förhandsspekulationerna inför valet var att Donald Trump skulle leda knappt efter sammanräkningen på valnatten men att så många förhandsröster från demokratiska sympatisörer skulle återstå att räkna att Joseph Biden skulle hinna ifatt och gå förbi när sammanräkningen var klar. Osäkerheten kring detta skulle sedan bli förödande med olika överklaganden och domstolsprocesser.  

Litet har det blivit så men framgången för Trump är ändå anmärkningsvärd  redan  nu. Men vid läggdags natten efter valnatten var Donald Trump så berusad av framgången att han än en gång förlorade all anständighet och riskerar att ha skjutit sig i foten. Han klagade grinigt över att ingen förklarat honom som valets segrare och chockade nationen med att säga att han skulle gå till högsta domstolen för att få den att stoppa den fortsatta sammanräkningen. 

Eftersom ingen officiell myndighet uttalat sig om valresultaten var det egentligen de stora nyhetsföretagen och deras resultatprognoser som Donald Trump var  sur och besviken på. Vi fick återigen bekräftat att för Trump är det mediebilden som betyder mer än faktiska förhållanden.  

Att skrämma omgivningen till åtlydnad är ett klassiskt grepp av Trump att utöva makt. Men den här gången får han sannolikt ändå sin seger, även om den lika sannolikt kommer att få mindre marginaler under det fortsatta räknandet. Valnatten hade varit ett ögonblick för Donald Trump att vinna respekt och – om än motvillig – beundran också från sina meningsmotståndare. Men is i magen är ingen Trumpkvalitet. Han kunde inte hålla sig i sin oförtröttliga jakt på etablerade medier och påstådda ”falska nyheter”. I för honom värsta fall kan han till och med nu hamna i konflikt med den högsta domstol där han kunnat tillsätta avgörande nya ledamöter.   

För anseendet, hos opinionsinstitut och politisk sakkunskap blir valutgången än en gång besvärande. Sett till valresultatet har nästan ingenting hänt jämfört med valet 2016. Detta trots rekordartat valdeltagande, skandaler och konflikter kring presidenten, riksrättsåtal, konfrontationer kring rasism och kvinnors rättigheter. Inte ens coronapandemin och administrationens misslyckande med att hejda och lindra den fick den dominerande betydelse som så många föreställt sig. 

Det är viktigt att påminna om att Donald Trump också kunnat visa på verkliga resultat som president. För sina kärnväljare har Donald Trump levererat lägre skatter, rekordlåg arbetslöshet före pandemiutbrottet, konservativa ledamöter till domstolarna, tuff attityd mot Kina och erkänt Jerusalem som Israels huvudstad. Rädslan för våldsamma demonstrationer och vänsterradikalism har givit honom ingångar bland tidigare givna demokratiska väljare. 

Men i denna valrörelse har Donald Trump inte bara spelat på människors rädsla. Det är Joseph Biden som byggt sin kampanj på oron för coronasmittan och ålagt både sig och väljarna restriktioner. Mot detta har Trump maniskt farit fram  med sina massmöten och  lovat att bättre tider väntar. Vinnarbudskap går hem i USA.    

ANDERS MELLBOURN  

 

      

  

       

 

 

Vi fick återigen bekräftat att för Trump är det mediebilden som betyder mer än faktiska förhållanden.  

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.