Gud vänder sin blick till oss

Carin Hemmati

BETRAKTELSE I söndagens evangelietext är det Jesus som ser och möter ­Natanael.

Kanske är det en helt vanlig dag och platsen under ­fikonträdet inte heller helt ovanlig. Jesus tilltalade Natanael som om han redan visste vem han var: ”Du är en som längtar efter att få se Messias”. Han var ju en sann israelit. Detta förvånade Natanael som undrade: ”Hur kan du känna mig?” Vi vet inte hur han upplevde Jesusmötet, men vi vet att det fick konsekvenser. Från den dagen började en ny livsresa när han blev en av de tolv, i regel kallad Bartolomaios. Precis som Jesus såg på Natanael, fick han själv upp ögonen för vem Jesus var, vilket resulterade i bekännelsen: ”Du är Guds son”. Detta var stort, men Jesus lovade än större ting. Himlen skulle komma att öppna sig.

Känner oss inifrån och ut

Jesus ser också dig och mig, en vanlig dag som denna och innan vi hunnit lära känna honom vet han vilka vi är. Jesus känner oss inifrån och ut. Även om han utmanar oss och det kan bli kämpigt med sanningens blick, innebär det alltid något gott när det är Jesus som ser på oss.

Vi blir inte uttittade snarare ”intittade”, i den största av kärlekshandlingar. Jesu blick är inte som människors. Vi har våra olika glasögon med vilka vi bedömer och till och med dömer varandra.

Jag behöver påminna mig om att du alltid är mer än vad jag kan se, även om jag känner dig väl. Tänk att också vi får följa Jesus och ­mötas av hans blick, kanske när vi minst av allt förväntar oss det, men som allra mest behöver det. En vanlig dag under fikonträd.

Gud vänder sin blick till oss människor och möter oss också i dag, bland annat genom änglar, ofta på ett personligt och oväntat sätt. Dagen då jag var tvungen att fatta ett svårt beslut kom en okänd människogestalt fram till mig när jag väntade på att trafikljuset skulle slå om till grönt, och sa: ”Du ska inte vara orolig för i dag”. Änglarna har samma uppgift som kyrkan, att vara sändebud, ära och tjäna Gud. Liturgi och diakoni i den bredaste bemärkelsen.

Änglarna är modiga

Änglarna är modiga och handlingskraftiga. Daniel blev räddad ur lejongropen, en tog med sig Petrus ut ur fängelset, ett par andra vältrade bort stenen för Jesus grav. Vi får utföra änglagärningar, bland annat genom att se på varandra med Jesu blick, tala ord av hopp och mod och agera när så behövs.

Den lärde mannen hade fått tröst av änglar som barn. På universitetet hörde han någon säga: ”Änglar finns inte, de kan man inte tro på.” Då svarade han: ”Änglar behöver man inte tro på, de syns ju.” Gud ser och möter oss människor också i dag, ibland genom änglar men framförallt genom Jesus.

Hans blick kan överraska, precis som för Natanael, men var inte rädd, han kallar också dig vid namn och ber dig att vara hans blick för dem du möter.

Carin Hemmati
pastor, Equmeniakyrkan Hallunda

Fakta: SÖNDAGSTEXTEN

1 oktober
Den heliga Mikaels dag

Tema: Änglarna
Text: Joh 1:48
Nyckelvers: ”Innan ­Filippos ­ropade på dig såg jag dig ­under fikonträdet.”

Fakta: BÖN

Gud, tack för ditt tillvända ansikte, att du ser och möter oss människor på det sätt vi kan
förstå och ta emot. Tack för Jesus och hans inbjudan även till oss, att följa honom. Jag vill
gärna möta din blick, låt mig bli överraskad, kanske genom en ­ängel eller någon jag möter
längs vägen. Tack att vi får ­utföra änglagärningar, vara dina sändebud och dina förlängda
ögon och se på dem vi möter så som du skulle ha sett på dem. Amen

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.