Vi behöver fortfarande evangelisera!

Evangelister är inte ett temporärt, historiskt fenomen som kom och gick under senare halvdelen av 1900 talet. Equmeniakyrkans hemsida förtydligar: ”ända sedan den första kristna tiden har evangelistens särskilda gåva och uppgift förklarat det kristna budskapet så att människor förstår, tror och tar emot”.

Som ung fick jag tillfället att lyssna till evangelisten Frank Mangs. Atmosfären var elektrisk och jag minns fortfarande delar av predikan.

Under uppväxten berördes jag starkt av de andra evangelisterna i Svenska Missionskyrkan. Veckolånga möteskampanjer genomfördes av Bertil Paulsson, Evert Sandström, Jan Erixon, Åke & Uno, Arne Höglund, Torbjörn Bastås, Carl-Olov Hultby och mina nuvarande kollegor Liselotte J Andersson och Pär Alfredsson.

Jag räknar upp dessa som varit med och gett inriktningen för mitt liv. Inte bara för att hedra dem för deras oförtrutna tjänst och livsverk i vårt land, utan även för att påminna om vår kyrkas historia och sambandet mellan evangelister och evangelisation.

Genom dem gav Gud mig tydliga direktiv om vad jag ska göra. Jag lovade Gud att hänge mig åt evangelisation. Därför är jag så tacksam för att Equmeniakyrkan omfamnar och vurmar om evangelistens tjänst i Sverige.

Under de senaste 20 åren har jag fått ägna mig åt församlingsgrundande i Sverige. Det arbetet stavas i mångt och mycket just bara ”evangelisation”.

En del dagar är det framgång, andra dagar är det motgång. Kärleken till både Gud och människor är en stor del av motivationen, men även evangelisternas tilltal in i mitt liv.

Tilltalet är också en orsak till varför jag fortfarande brinner för evangelisation. Därför vill jag i en tid som detta med pandemi och annorlunda gudstjänstliv få vädja; Låt evangelistens appell få ljuda i församlingarna! Låt Gud få komma med sitt personliga direktiv!

Nu behövs verkligen uppmaningen och utmaningen om räddning för mänskligheten genom Jesus Kristus!

Han som själv sa om sin evangelist tjänst: Herrens Ande är över mig, ty han har smort mig till att predika glädjens budskap för de fattiga. Han har sänt mig för att utropa frihet för de fångna och syn för de blinda, för att ge de betryckta frihet och predika ett nådens år från Herren.

RICKARD LUNDGREN
sandaren@sandaren.se

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.