Vet du inte varför, ska du inte vara där

Emanuel Karlsten

Strunta i sociala medier. Strunta i Tiktok, strunta i Youtube, strunta i Facebook.

Strunta i det – tills du vet varför du ska vara där.

Så där har jag börjat säkert hundra föreläsningar de senaste åren. Jag har sagt det till myndigheter, företag – och kyrkor. För vad som annars händer är att lusten, orken, men allra mest resurserna tar slut. Kvar blir till slut bara digitala lik, som flyter omkring i cyberrymden. Du känner säkert till flera: Gamla Facebooksidor din kyrka dragit i gång för att ni förstod att ni behövde göra något, men aldrig varför.

Vad ska det digitala tillföra?

I början av oktober publicerade den förening jag är ordförande för, Medieakademin, vår Maktbarometer. Det är sjunde året i rad som vi listar vilka företag, organisationer och personer som lyckas bäst och därmed har mest mediemakt på våra största sociala, digitala plattformar. Jag har i den här tidningen årligen skrivit texter där jag med piska och morot försökt trigga kyrkan att bli bättre på de här plattformarna. Men kanske har det varit fel att tala om att kyrkor ska vara bra på internet. Kanske är det viktigaste budskapet i stället att just strunta i det – tills du vet varför: Vad ska det digitala tillföra till de övergripande mål din kyrka har?

Svaret på den frågan är helt avgörande. ­Internet kan inte längre vara massor av likes utan mening, de måste tillföra värde.

Begränsad och engagerad kundkrets

Det finns ett kul exempel på någon som lyckats i årets Maktbarometer: En godisbutik i Helsingborg som på Facebook varit bra på att varje dag skapa enormt mycket engagemang kring sig själva och sina produkter. De är så skickliga att det sprider sig nationellt, trots att syftet bara är att sälja mer godis i den lokala butiken. Det gör de också, men när publiken förstår att innehållet bara är relevant om man råkar bo i Helsingborg, så lämnar de. Målgruppen är därför en begränsad och engagerad kundkrets. Godisbutiken har förstått sitt varför. De ska sälja mer godis – lokalt – och de har hittat en modell där deras närvaro på sociala medier går i linje med målet. De följer upp och mäter hur det ger resultat. Det som kanske började med en medarbetares lust, har kunnat budgeteras eftersom det så tydligt överensstämmer med målet.

Vad är dina mål? Din församlings mål? Hjälper internet dig att nå dessa mål?

De där frågorna får förvånansvärt ofta otydliga svar. ”Sprida Guds rike”, ”vara en församling för alla”, kan det heta. Ingen har något bra sätt att mäta om det görs framgångsrikt, varför det blir omöjligt att någonsin konstruktivt kritisera arbetet. Eller förändra.

Största aktören med andliga förtecken

När vi år mätte Tiktok fanns en andlig ­aktör som sticker ut: Medinastudenten. Det är den största aktören med andliga förtecken på Tiktok.

Vad är dina mål? Din församlings mål? Hjälper internet dig att nå dessa mål?

Medinastudenten är muslim och arbetar mot unga, för att förmedla mening och syfte i deras liv. Han har kritiserats och granskats av ­medier, men hans målgrupp älskar honom. Och han själv ser resultat. Hans mål: Att nå fler unga med ­Islam. Han ser det lyckas varje dag. Klädd i traditionella muslimska kläder visar han ett liv som, på ytan, kan tyckas oattraktivt för den moderna svensken – trots det har han 60 000 följare. Han har ett varför, ett sätt att mäta – och han lyckas nå ut.

Jag säger inte att kyrkan ska kopiera Medina­studenten eller en godisbutik. Tvärtom säger jag att du ska strunta i sociala medier – tills du vet varför.

Men det jag kan undra är – varför har så många så svårt att hitta ett ”varför”?

Emanuel Karlsten
journliast

Fakta:

Nästa vecka: Britta Hermansson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne