Sången i mörkret anar gryningen

Rune W Dahlén

När vår dotter skulle göra en föreställning som projektarbete i gymnasiet funderade hon på hur temat skulle formuleras.

Jag föreslog orden som Kristusförebilden Aragorn säger till en ung pojke strax innan ett angrepp från en övermäktig fiende i Tolkiens Sagan om ringen: ”Det finns alltid hopp!” Dottern antog förslaget och det blev en fantastisk föreställning.

Besked om obotlig cancer

Samma sommar blev jag uppmanad att ta prover på vårdcentralen som en uppföljning av en hälsoundersökning. Precis vid höststarten fick jag läkarbesked om obotlig cancer. Jag var helt oförberedd men har efteråt ändå förvånats över kraften i den chock jag fick. 

Ett par timmar senare tog jag tåget till Stockholm för att påbörja höstens undervisning på THS. Under hela tågresan var det ett enda kaos i mitt huvud och jag kämpade mot gråten. Men jag bet ihop och koncentrerade mig på dörren till mitt övernattningsrum i Bromma. När jag stängt den om mig kunde jag få släppa lös tårarna.

Så var jag äntligen där efter en evighetslång resa. Jag stängde dörren, men upptäckte i samma stund att jag på insidan av dörren, som det allra sista före sommarens ledighet, tejpat upp vår dotters affisch om hennes föreställning. Orden ”Det finns alltid hopp” lyste emot mig som en hälsning från Gud, och tårarna som kom var inte bara av förtvivlan utan också av tacksamhet. Javisst, det finns hopp.

Mild och snäll variant

Och jag lever än, fast det snart gått 15 år. Det var en mild och snäll variant jag fått, men det visste jag ju inte då. Kanske den där sjukdomen gör slut på mitt liv en dag, så som cancer gjort på så många av mina släktingar och vänner, men sjukdomen har aldrig sista ordet i en kristens liv. En dag ska allt bli ”jubel och sång” (Ps 65:14).

Som historiskt intresserad har det varit naturligt att skriva krönikor om flydda tider. Men i den här sista krönikan vill jag rikta blicken framåt. Jag har flera barnbarn, och med Hasse & Tage kan jag ibland undra hur det blir för dem som ”växer upp och står i”. Kommer det att finnas ”får och kor och vatten och luft”? 

Förbereda mig mentalt

Jag får liksom ta sats och förbereda mig mentalt inför tidningsrubriker och nyhetssändningar. Klimatkris, krigshot, kriminalitet, våld mot kvinnor och misstänksamhet mot migranter. Det ser inte ut att finnas någon ände på eländet. Det är lätt att tappa hoppet och framtidstron.

Men så tänker jag på den åldrige Abraham som blivit lovad en framtid med barn. ”Där allt hopp var ute höll Abraham fast vid hoppet och trodde…” (Rom 4:18) Vad höll han fast vid? Hoppet. Men det var ju ute. Ja, men han höll fast vid det ändå. Men det var ju hopplöst. Nej, det finns alltid hopp!

Tron på himlen gör det inte mindre angeläget att engagera sig för denna värld. Tvärtom! Hoppet om en ljus framtid skvätter liksom över så att det ofta räcker även för här och nu. Det är som om ljuset från himlen sprids ända hit, och ger kraft att tro på en framtid också för denna planet. Och att arbeta för den.

Det finns alltid hopp!

Hoppet är den fågel som anar gryningen och sjunger medan det ännu är mörkt, har någon sagt. Det är rätt mörkt nu. Så låt oss sjunga för barnens och barnbarnens skull. Vi tappar inte tron. Trots allt och mot alla odds. Vi bärs av hoppet. Vi ger varandra mod. För mission och klimat, tro och icke-våld, rättvisa och frihet. Det finns alltid hopp!

Fakta: Nästa vecka

Lina Mattebo

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice