Min Sanning

Johan Winbo

I dag lever vi med många olika sanningar. Vi lär oss tidigt att det finns en obekväm sida med sanning.

Den gör ont, något måste erkännas, för att göra oss fria. Jag minns när barnen var små och vi frågade vem som hade ritat en gullig streckgubbe på tapeten och ett av barnen svarar; ”blir ni arg på den som erkänner”?

Redan i lustgården lär vi oss att Adam skyllde på Eva och Eva på ormen, när de åt av den förbjudna frukten. Varför är det så lätt att skylla på andra och inte ta sitt ansvar att erkänna?

Konstruera sanning i efterhand

Det är så lätt att konstruera sin sanning i efterhand, särskilt när den låter trovärdig. Det känns nästan lite omodernt i vår tid att tala om objektiv sanning och att det finns rätt och fel, men det finns en annan sida av myntet. När lögner byggs på lögner och alternativa sanningar läggs på hög, då växer också distansen till en själv. I slutändan blir det att man lurar inte bara ­andra utan djupast sätt sig själv.

... det finns en hel del saker som vi inte vet om oss själva och behöver hjälp av andra för att se

Johari fönster är ett ofta använt ­verktyg inom psykologin och ­ledarutbildningar. ­Modellen utvecklades på 1950-talet vid ­University of California av psykologerna ­Joseph Luft och Harrington Ingham. Namnet kom till genom en sammansättning av deras förnamn. Modellen fokuserar på öppenhet. En person som är öppen i sitt förhållningssätt till andra får veta mer ”sanningar”, både om sig själv och om andra människor. Modellen har fyra fält;

Det öppna fältet – representerar det som du vet om dig själv, som även andra känner till.

Det blinda fältet – representerar det som är okänt för dig själv, men som andra känner till.

Fasaden – representerar det som du vet om dig själv, men som andra inte känner till.

Det okända fältet – representerar det som är okänt för dig själv och även för andra.

Kan inte läsa varandras intentioner

Johari ger oss insikt om att det finns en hel del saker som vi inte vet om oss själva och behöver hjälp av andra för att se helheten. Ifall människan inte ser helheten, är det inte konstigt att vi lever med konflikter i världen och även i våra vardagliga möten med människor. Vi är olika och vi kan inte läsa varandras intentioner.

För egen del så har det blinda fältet lärt mig så mycket i möten med andra människor. Hur jag säger saker och på vilket sätt blir viktigt i hur jag uppfattas av andra. I och med att vi vill bli ­bemötta på vårt individuella sätt kan vi lära oss så mycket om oss själva i det blinda fältet.

Vi behöver varandras sanningar, och Bibeln talar om att tillsammans med alla de heliga ska vi förstå höjden, längden, bredden och djupet (Ef 3:18). Därför tror jag på gemenskapen i Guds församling, ekumenik och enheten mellan kristna. Ingen tradition, religion eller människa har anspråk på sanningen. Det finns bara en enda och det är Jesus Kristus, och han har gjort det ­ultimata sanningsanspråket:

Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.

Inget ersätter Jesus Kristus

Modeller och metoder i all ära kan hjälpa mig till en bättre förståelse om mig själv och andra, men inget ersätter Jesus Kristus som kom för att visa mänskligheten sanningen om Gud, mig och varandra. Vi står heller inte ensamma, även lärjungarna väntade på Anden som skulle komma. Han ska ”leda er in i hela sanningen” (Joh 16:13 SFB). Den helige Ande kan visa delar av det blinda fältet, men särskilt det okända fältet som inte någon människa känner till, utan bara djupast sett Gud själv. När vi går in i advent är det en tröst att det finns en Gud som känner hela mig.

Johan Winbo
pastor i Västerås

Fakta: Nästa vecka

Charlotte Rörth

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Ann Lystedt
Klokt tänkt och skrivet, Johan😊

 

Till minne