Lyssna på dem som inte tycker som du

Johan Winbo

Något som skavt i mig de senaste åren och som jag har lagt märke till i olika samtal, är att nyfikenhet ibland har ersatts med tvärsäkerhet.

I en tid när polarisering ökar i samhället så är det inte så konstigt att vi får se det även i församlingarna.

I en predikan innan jul inledde jag med att ställa frågan: ”Älskar Gud både en vänsterpartist och en sverigedemokrat?”, varpå det blev en stunds tystnad i församlingen. Jag själv ­landade i att vi vill vara en församling som välkomnar alla, oavsett partitillhörighet.

Demonisera politiska motståndare

Inför det senaste riksdagsvalet fanns det en tendens att demonisera politiska motståndare. När argumenten tryter är det lättare att säga att ens motståndare är dum eller ond.

Förra våren gjorde tidningen Nod ett nummer som hette Cancelkultur och i samband med det hade vi något vi kallade för ”Nod-vändiga samtal” på församlingens kafé här i Västerås, Café mosaic. Jag hade bjudit in Ruth Nordström, omtalad medialt som advokaten som försvarade två barnmorskors rätt att utöva samvetsfrihet kring abort. Hon talade om hur hon hade blivit utsatt för cancelkultur och blivit avbokad vid flertal tillfällen gällande föreläsningar om trafficking på grund av sitt uppdrag som barnmorskornas advokat och hur hon och hennes klienter utsattes för ett mediedrev. Bland annat på bästa sändningstid i TV4:s morgonsoffa visade man bilder på Ruth och barnmorskan Ellinor Grimmark på väg in i domstolen när en i nyhetspanelen sa att ”abortmotståndare borde aborteras i efterhand”. Kommentaren framkallade skratt hos de medverkande i tv-programmet, och ingen markerade något avstånd från det grova som sagts.

Tack i båda riktningar för samtalen

Efter Ruths föredrag hölls det samtal vid borden. Vi var ungefär 40 deltagare och jag njöt verkligen av att se hur de olika samtalen fördes i grupperna som fördelats vid borden. Här satt vänsterpartisten jämte sverigedemokraten i ett respektfullt möte, där de höll med varandra i vissa frågor och såklart inte alls i andra frågor. Men efteråt riktades tack i båda riktningar för sam­talen som förts. Det som blev kännetecknande för kvällen var att jag bokstavligen fick avbryta samtalen då kaféet hade passerat stängnings­tiden.

I min tidigare roll som redaktör för Nod visste jag att vi hade gjort ett bra nummer när jag både fick hejarop och kritiska kommentarer. ­Något som var oroväckande var hur snabbt jag och ­redaktionsrådet blev påklistrade olika etiketter från läsare som inte höll med om något som fanns med i innehållet. Jag har blivit kallad både det ena och det andra.

När Jesus blev kritiserad var det av de lärda ­(fariséerna). Det kunde vara kring vad han talade ”Hur kan han tala så? Han hädar ju.” Eller vilka han umgicks med ”Alla tullindrivare och syndare sökte sig till Jesus för att höra honom. Fariséerna och de skriftlärda förargade sig och sade: Den mannen umgås med syndare och äter med dom”.

Låt oss våga möta våra rädslor mot de som tycker olika. Jesus var inte rädd för sitt rykte med vilka han umgicks med. ”Rädsla finns inte i kärleken, utan den fullkomliga kärleken fördriver rädslan.” 1 Joh 4:18

Så nästa gång du möter någon människa med diametralt motsatt uppfattning som du har; vad blir din reaktion? Reagerar du i affekt, undviker personen, eller tar du dig tid att lyssna?

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
David
Kunde inte sagt det bättre själv! Sitt ner och lyssna en stund. Det kostar bara lite tid, och kanske lite stolthet. Ett litet pris för en bättre värld.

 

Till minne