Sommarens konserter en klar höjdpunkt på året

Mattias Backlund

MUSIK. Visst är det något alldeles speciellt med att gå på en konsert under sommaren?

Precis som en glass svalkar bättre i varma juli än i bistra november så är det på något sätt en bättre ­kombo när sommar, sol och konserter förenas. Som det perfekta avslutet på en, förhoppningsvis, lång och solig dag på stranden. Få saker slår att ­uppleva en konsert utomhus i kvällssolen, eller inne i en konsertarena när ljuset gett upp för dagen. Några av mina bästa konsertminnen är födda ur just såna miljöer – på en festivalscen, i en folkpark eller i ett gräsdoftande mötestält. Bara tanken på en förväntansfull festival- eller konsertpublik ger mig behagliga minnen som får smilbanden att vilja åka uppåt.

Behöver inte leta länge

Den som är sugen på en konsert behöver inte leta särskilt länge. En del tips hittar du här i artikeln ­intill, men över hela Sverige arrangerar kyrkor konserter och spelningar hela sommaren lång. Det finns få ursäkter att inte gå på någon i sommar!

Stadens kyrkor  har gått ihop  i en gemensam festivalsatsning, work together. Mer sånt i kyrk-Sverige, tack!

Den stora begivenheten utspelar sig även i år utanför Halmstad på Gullbrannafestivalen – som numer nästan trånar ensamma om att vara en kristen musikfesitval. Där går det att njuta av utländska band som Newworldson och Kings Kaleidoscope och svenska namn som Josefina Gniste och Narnia – bara för att nämna några ur den digra laguppställningen.

Glest i kyrkvärlden

Trots att det nu hunnit gå några år kan jag inte låta bli att känna lite tomhet över hur musikscenen ser ut under somrarna i Sverige i dag. Gullbranna håller fanan högt, absolut, men medan varje stad och ände av Sverige arrangerar festivaler i sommar med det ena dragplåstret efter det andra, så är det glest i kyrkvärlden. Gullbranna kan omöjligen fylla hela kostymen och agera spelplats för hela kyrk-Sverige, och kan inte heller förväntas göra det. Jag saknar en plats, eller flera, där vi får chans att se alla de där banden som vi aldrig får chansen att se annars. Det finns helt enkelt få festivaler som presenterar det för oss, och färre har de blivit med åren.

Renodlad kristen festival

Jag kan inte släppa tanken på hur festivalen ­Jesusrock med mod och kraft under ett antal somrar satsade på en renodlad kristen musikfestival i Norrland, och för att inte tala om Frizon som under många år var en riktig diamant. Jag saknar Frizons mix, men minns inte hur de ställde en massa band på scenen som vi innan konserterna knappt visste vilka de var – men som vi efteråt älskade med hela hjärtat. Deras sena kvällskonserter i en svettig lada var ljuvliga, och fyllda med musik från både stora band och nya bekantskaper. Och de gjorde det med en stor bredd.

Naturligtvis kan nya satsningar dyka upp. Som modiga och breda festivalen Work together i Skellefteå, där stadens kyrkor gått ihop i en gemensam satsning – dessutom helt gratis för de som inte kan eller vill betala en festivalbiljett. Trots det har de inte sparat på krutet vad gäller band de bokat. Mer sånt i kyrk-Sverige!

Men det finns fortfarande mycket att ta del av även i sommar. Vilka blir dina russin i konsertsommaren?

Taggar:

Kör och Musik
1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Åsa Nordin
Beror det på att dagens lovsångskultur exkluderar musik med olika syften och stil?

 

Till minne