Konungarnas konung blev årets sommarhit

Mattias Backlund

MUSIKKRÖNIKA  Många låtar fladdrar förbi i mina ­spellistor en vanlig resa till eller från förskolan, ­eller bara där hemma i köket. Oftast bryr sig inte barnen om låtarna överhuvudtaget.

Någon gång kan någon av dem säga att jag ska byta låt, helt enkelt för att jag spelat sönder den fullständigt (läs Wilder Woods och hans fenomenala och outtröttligt braiga Maestro). En annan gång kan de i stället för mina vuxenlåtar önska sig att få höra någon barnlåt där refrängen upprepas så många gånger att man till slut önskar att öronen bara skulle stänga av sig själv.

Men en del låtar verkar onekligen göra mer intryck än andra. Häromåret fick min äldsta dotter någon extra förkärlek för lovsången Raise a halle­lujah som hon plötsligt gick runt och sjöng på oavsett om vi var hemma eller på Ica.

Formidabelt bra budskap

I sommar har samma sak hänt, fast den här gången med min fyraårige son. Och den här gången med en helt annan låt. Han har fastnat för Kristian Mecha och hans Alpha & Omega; en soulig låt med stark förortskänsla, men också med ett formidabelt bra budskap om att Jesus är räddningen.

Jag vet inte hur det började, men plötsligt satt han i baksätet och sjöng ”Du är konungars konung” och ”Du är alpha, omega” med höga toner (ja, även i falsett!). Jag reagerade nog inte först, egentligen, men insåg sedan vad det var han sjöng på och framför allt hur ofta han gjorde det. Sedan ville han höra låten igen. Och igen. Och…ja, ni fattar.

… en soulig låt med stark förortskänsla, men också med ett formidabelt bra budskap om att Jesus är räddningen.

Snart var även tre år äldre storasystern med på tåget och kort efteråt kom hon med en teckning i händerna föreställande Jesus på korset – precis som omslaget till Kristian Mechas låt. Vips hade en r’n’b-låt från en ung kristen Södertäljekille letat sig in i barnens spellista. Låtar om Arne alligator, söta ponnysar och en Bamse som är starkast i världen hade alltså fått sällskap av en låt med textrader som ”Varenda en ska bekänna att du är konungarnas konung” och ”Med herren är allt möjligt”.

Jag kan inte säga att jag inte gillar det.

Skillnad i människors liv

Men framför allt är det ännu en gång en bekräftelse för min del om vilken skillnad som musik kan göra människors liv. Som få andra saker har musiken möjlighet att beröra, väcka tankar, ge ton till känslor och bara inge hopp, kärlek och en tro på framtiden och på en allsmäktig Gud. Men i andra skalan finns det negativa inflytande musik också kan ha. Under uppväxten har jag sett hur kompisar påverkats starkt negativt genom att lyssna på musik som nog mest kan beskrivas som demonisk. Då är det inte svårt att förstå vad som händer om man fastnar i de texter om sex, droger och hopplöshet som i mångt och mycket präglar de profana topplistorna.

Jag är så glad att barnen hittat något annat. Och då pratar jag inte om att de hittat en sång om en spindel som klättrar upp för trån eller om en björn som sover i sitt lugna bo.

Jag snackar om en sång om Konungarnas konung.

Ändå ganska mäktigt, eller hur?

Mattias Backlund
musikskribent och krönikör i Sändaren

Taggar:

Kör och Musik
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne