Kanske om Jesaja hade levat i dag

Emil Mattson

Jesaja sade: Ve de som i dolda djup vill gömma sina planer undan Herren och utför sina gärningar i mörkret, dem som säger ”Ingen ser oss, ingen vet”.

Därför: ve er ni vidriga och fega kräk till Hamaskrigare. Ni som under lång tid planerade de besinningslösa dåden. Som när dagen kom likt målstyrda robotar sökte er till de mest värnlösa, de mest oskyldiga. Slog till mot de dansande på kärleksfestivalen, mot eleverna i klassrummen, mot kvinnorna i byarna. Ni som våldtog, torterade, skändade lik, kidnappade. Ve er för att ni inte släpper gisslan fri, för att ni med djävulsk ­cynism gömmer er under hem, skolor och sjukhus och gör era egna kvinnor och barn till bomboffer. Och ve särskilt dig Ismail Haniyeh, som lever gott i Qatar medan ditt folk förgås i ett krig du har startat. Ve dig för din ondska. Herrens vrede flammar mot dig.

Ve dig Erdogan

Och ve er ni ledare i Mellanöstern som vägrade fördöma massakern. Ve dig Erdogan, du som kallade Hamas för ”frihetskämpar”, ve er Syriens, Qatars, Irans och Iraks ledare som stod upp för terrorn. Ja ve er alla ni världen över som försvarade Hamas handlingar med att det palestinska folket behöver frihet. Hamas har visat att de inte skyr några medel för att skapa ett Palestina utan judar. Deras djävulska våld leder inte till människors frihet, bara till mer förtryck. Så ve er ni som firade och flaggade efter massakrerna och ve er ni antisemiter som fick syre av attacken i Israel. Ve er, Herrens vrede brinner, tung faller hans dom.

Jesaja sade: Ve er som samlar hus efter hus och lägger åker till åker, tills ingen mark finns kvar och ni ensamma äger landet.

Ve er ni bosättare

Därför, ve också er israeliska fanatiker. Ve er för er strävan att skapa ett Storisrael, befriat från palestinier. Ve er ni bosättare som mot internationell rätt i decennier tagit över kulle för kulle, olivlund för olivlund, av land som i hundratals år brukats av palestinska familjer. Ve er ni som skövlat vingårdar, berövat de fattiga deras rätt och plundrat änkor och faderlösa.

Ovillig att söka verklig fred

Och ve särskilt dig Benjamin Netanyahu. ­Jesaja sade: Jag skall ge dem pojkar till ledare, lynniga barn skall styra dem. Sådan är du, ryggradslös, opportunistisk och ovillig att söka verklig fred. Ve dig för att du i lönn tillät finansiering av Hamas. Ve dig du som friar den skyldige för mutor och vägrar den oskyldige hans rätt. Ve dig Bibi, dina synder är scharlakansröda. Och ve din regering för ert hänsynslösa svar på attacken den 7 oktober. Ve er för månader av urskillningslösa bomber, för tiotusentals döda kvinnor och barn, för hundratusentals förstörda hem i Gaza, för miljoner palestinier på flykt. Ve er för att ni förintar människor, städer och samhällen utan en plan för fred. Och ve särskilt er ni israeliska soldater som jublar när bomberna faller, era hurrarop äcklar mig. Jag ­säger er, er dom kommer att bli hård.

Ve också er som kyrka om ni är tysta och inte ­orkar att fördöma båda sidornas dödsbringande extremism. Ve er om ni inte försvarar människoliv och om ni upphör att predika fred. Det är nu kyrkan måste verka för en värld där svärd smids om till plogbillar och spjut formas om till vingårdsknivar, därför, ve er om ni sviker er kallelse.

Ve också mig själv. Som inte är oskyldig, som också har mörker och våld inom mig. Flagg­viftaren och den hurrande soldaten är inte bara den andre, den är också jag. Herre förbarma dig.

Emil Mattson
direktor för Räddningsmissionen i Göteborg

Fakta:

Nästa vecka: Elin Klemetz

Taggar:

Hamas Israel
3 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Per Österberg
Tack Emil!
Gunne Oscarsson
Om Jesaja levat idag
Göran Pilqvist
Bra med både hängslen och livrem! Då kommer man lätt undan kritik. Men var det inte Jesaja som sa: " Låt rätten flöda fram!" Genom samma demokratiska förfarande röstade både Israelerna och Gazainvånarna fram Netanjau respektive Hamas. Den förre för att han ville skapa ett Stor- Israel och de senare för att de motsatte sig det. Vem stod för rätten?

 

Till minne

Söndagsservice