Drabbad av metanoian

Johan Winbo

Vad tänker du på när du hör ordet omvändelse?

På en eldig predikant som vill se människor böja knä vid altaret för att bekänna sin synd eller kanske som min kollega uttryckte sig ”att omvändelse är en ny riktning, att lägga ned något gammalt och vara redo för något nytt”.

Betyder att ändra sig

Omvändelse i bibelns grundtext ”metanoia” betyder att ändra sig och få ett nytt perspektiv på sig själv och världen. Det kan också betyda en  genomgående förändring av hjärtats inställning.

När lärjungarna, som var judar, insåg att evangeliet skulle nå ut även till hedningarna, lugnade de sig, prisade Gud och sade: ”Så har Gud gett också hedningarna möjlighet att omvända sig och få liv.” (Apg 11:18)

Omvända sig och få liv. Det är något vackert i den beskrivningen. Omvändelse i betydelse av att byta riktning kan däremot vara dramatisk.

Jag gjorde det med glädje

Det var det för mig själv när jag kom tillbaka till kyrkan och en förnyad tro vid 21 års ålder, efter att ha lämnat den i tidiga tonåren. Jag ville göra upp med synd, sår och mitt sätt att leva. Men det jag minns, var att jag gjorde det med glädje. Det fanns en Gud som brydde sig om att jag skulle må bra i den processen. Det tror jag är avgörande för hur vi predikar omvändelsens budskap.

Genom bibelns berättelser läser vi en hel del om omvändelse. Lagen och profeterna utmanade folket att vända om från sina egna vägar till Gud. Det fortsatte med Johannes Döparen som utmanade folket att omvända sig. Jesu evangelium handlade också om att omvända sig. Gud vill att alla människor ska omvända sig till honom. ­”Metanoia” är inte bara att ”testa en ny tanke”, det går så djupt så att det förändrar hela mitt hjärtas inställning. Jag ser människor med på samma sätt som Gud ser på människor.

Tillgodosedde deras önskan

När Israel vill välja en kung valde man Saul, en man av folket. Gud sörjde över att man inte ville ha Gud som högste ledare längre men tillgodosedde deras önskan. Saul vek senare av från Guds väg och David blev tronföljare. Det som är intressant med berättelsen är att David var den minsta av sönerna och på utsidan inte ”kungamaterial”. Gud ser till hjärtat och inte till det yttre, omvändelsen hjälper oss att se människor med Guds ögon, annars tenderar vi att göra skillnad på människor.

Vi behöver bredda perspektivet på ordet omvändelse, eftersom ordet ”metanoia” har en så bred beskrivning av förloppet. Det är inte en enstaka händelse i ens liv, utan under hela livet handlar det om att ständigt omvända sig till Gud, som är källan till liv.

Omvändelsens budskap

Vi får en bra hjälp av att titta på hur Jesus mötte människor med omvändelsens budskap. Han bjöd in sina lärjungar till omvändelse genom de lockande orden ”följ mig”. Det står att de genast slängde sina nät, nu skulle de bli människofiskare. Det som jag har slagits av i berättelsen är att de inte blev människofiskare i stället för fiskare, Jesus såg någonting mer, något djupare i dessa fiskare. De fick en ny resa som ”människofiskare”. På den resan vet vi också att det fortsatte sitt yrke, troligtvis i en mindre skala. Senare läser vi hur de förtvivlat försöker få fisk och Jesus hjälper dom att få båten överfull av fisk.

Det är en tröst att Jesus förstår oss på djupet. Han förkroppsligar omvändelsens budskap från de svavelosande profeterna från GT som brann för att människor skulle vända sig åter till Gud och hans bud. Budskapet till oss idag är att Jesus förkroppsligar både lagen och nåden i orden ”följ mig”.

Johan Winbo
pastor i Västerås

Fakta:

Nästa vecka: Charlotte Rørth

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne