SMR riskerar tappa Sidastöd

Tv. Susanne Mikhail, biträdande avdelningschef på Sida. Th. Svenska missionsrådets nya generalsekreterare Johanna Norrby som fått en rejäl utmaning. Foto: Fredrik Persson/Sida och Melker Dahlstrand/Svenska Missionsrådet

Flera aktörer riskerar mista hundratals miljoner kronor när Sida omförhandlar avtal för humanitärt bistånd. De enda kristna organisationerna på listan, Svenska Kyrkan och Svenska Missionsrådet, SMR, kan sägas upp.

- Vår översyn har pekat på ett antal allvarliga brister inom vissa organisationer, menar Susanne Mikhail, biträdande avdelningschef på Sida.

Om  det blir verklighet betyder det att inga kyrkligt baserade biståndsorganisationer finns kvar som strategiska partners till Sida i det humanitära biståndet.

Kyrkans tidning och nätpublikationen Global bar har publicerat ett antal artiklar om att Sida avser att riva upp avtalen som också rör organisationer som Plan international.

– Vi på Svenska missionsrådet känner såklart en stor besvikelse över Sidas beslut att avsluta sitt samarbete med oss som strategisk humanitär partner, säger Charlotta Norrby som är generalsekreterare på SMR till Global bar.

Enligt Kyrkans tidning blir det en förlust på runt 85 miljoner kronor för Act Svenska kyrkan medan Global bar presenterar en förlust på cirka 50 miljoner till Plan intenationals humanitära arbete.

Totalt rör det sig om ekonomiska bortfall till etablerade biståndsorganisationer på hundratals miljoner kronor.

– Det är såklart ett dråpslag för oss, säger Erik Lysén, på Act Svenska Kyrkan.

De enda tre organisationer som verkar sitta med trygga avtal är Röda korset, Rädda Barnen och Islamic relief, varav sistnämnda nyligen hamnade i blåsväder efter att ledande personer i organisationen avgick på grund av antisemitism.

- När vi fick kännedom om detta kontaktade vi genast Islamic Relief. Sida kommer nu att inleda en granskningsperiod med anledning av detta, och det förnyade partnerskapet är givetvis avhängigt vad som kommer fram i denna granskning, säger Susanne Mikhail, biträdande avdelningschef på Sida.

Hon förklarar avtalssituationen så här:

- Vi har gjort en omfattande översyn över våra samtliga samarbetspartners där medarbetare gjort bland annat över 100 uppföljningsresor i fält och i svårtillgängliga områden, konsulterat med kollegorna på ambassader i länder med störst humanitära behov, samt en extern utvärdering. Grunden till översynen är att främja humanitär biståndseffektivitet, att säkerställa att varje skattekrona används på det mest effektiva sättet. Översyn har pekat på ett antal allvarliga brister inom vissa organisationer.

Enligt tidigare uppgifter verkade det som att Sida redan bestämt sig för att genomföra avtalsbeslutet, men enligt Mikhail stämmer det inte.

- Vi har snarare som ansats att förlänga avtalsperioden till och med 2022/2023. Ser vi att respektive organisation på ett seriöst och genomgripande sätt beaktar de brister som vi påkallat, kan det redan 2025 emot ansökan om förnyat samarbete.

Vad kan få Sida att tänka om?

- Vi har skickat individuella underlag till respektive organisation där bristerna påpekas på ett konkret och tydligt sätt. Vi har dessutom haft konstruktiva samtal med dem alla. Nästa möten är inplanerade till mitten av september då vi kan ta vidare hur bristerna kan åtgärdas.

Får de kvarvarande organisationerna mer pengar nu?

- Nej, inte nödvändigtvis.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se

Fredrik Hielscher/Kyrkans Tidning

fredrik.hielscher@kyrkanstidning.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.