Kristna amerikaner snart i minoritet

Kristna i USA blir allt färre. Foto: Mostphotos

Medan Europa sekulariserats så har kristendomen länge behållit sin starka ställning i USA. Men nya beräkningar visar att amerikanska kristna är på väg att bli en minoritet.

Under flera decennier verkade USA gå mot strömmen. När allt fler européer lämnade kyrkan så fortsatte amerikaner uppge att de var kristna. Så sent som i början av 1990-talet uppgav omkring 90 procent av den amerikanska befolkningen att de identifierade sig som kristna.

Men de senaste decennierna har en tydlig förskjutning skett i USA:s religiösa landskap. Fler och fler amerikaner kryssar i rutan ”Ingen” när de får frågan om religiös tillhörighet, och denna växande grupp kallas ”nones” i debatten. Nones tar inte avstånd från all andlighet, ateister är fortfarande en liten grupp i USA, men de fjärmar sig från organiserad religion. 2020 var det 64 procent som kallade sig kristna i USA, medan 30 procent var nones, agnostiker eller ateister.

oooo

Amerikanska pastorers inflytande minskar drastiskt. Foto: TT

30 procent lämnar kristna tron

Enligt forskningsinstitutet Pew research center lämnar ungefär 30 procent av de amerikaner som växt upp i kristna hem den kristna tron. 20 procent gör resan åt andra hållet, de börjar att se sig som kristna senare i livet trots att de inte vuxit upp med kristna föräldrar. Detta glapp på tio procent är det som främst bidrar till att andelen kristna blir allt färre i USA.

Pew har nu gjort förutsägelser om framtiden baserat på olika möjliga scenarier. En osannolik prognos är att människor helt slutar att byta livsåskådning, då skulle ändå de kristna sjunka till 54 procent år 2070. I mer sannolika scenarier, där människor och framförallt unga byter livsåskådning, kan kristna befinna sig i minoritet redan om några decennier. I det mest extrema fallet är 35 av befolkningen kristen år 2070, i en beräkning där frånfället från kyrkan fortsätter som idag stannar man på 46 procent samma år.

De som lämnar kristen tro i USA verkar inte gå över till andra religioner. Dessa kommer dock att växa i USA ändå, till drygt tio procent 2070, främst på grund av invandring.

Alki United Church of Christ i Seattle under en digital gudstjänst när pandemin begränsade besökarna.

Magasinet Christianity Today analyserar denna prognos i en artikel, och lyfter fram olika förklaringar. Somliga menar att sekulariseringen beror på att mer liberala kyrkor anpassat sin teologi till att helt inrikta sig på aktuella samhällsfrågor, något som gör att medlemmarna inte förstår varför de ska vara med i en kyrka.

kkkkkk

Evangelikaler har i stor utsträckning lockats av republikanernas kampanjer. Foto: TT

Kan bero på Trump

Andra hävdar att det beror på att evangelikala kristna lierat sig med det republikanska partiet och tidigare presidenten Trump, vilket får människor att vända sig bort från kyrkan.

Men det finns också sociologer som hävdar att sekularisering kommer som ett brev på posten när ett samhälle blir mer avancerat.

– Vi vet inte bakgrunden till utvecklingen, säger forskaren Stephanie Kramer vid Pew till Christianity Today.

 

Fakta: Fakta: Religion i USA

Enligt en enkätundersökning genomförd av PEW år 2020 är 42 procent protestanter, 21 procent katoliker, 18 procent inte kopplade till någon religion, 6 procent agnostiker och 5 procent ateister. Judar utgör en procent av befolkningen, muslimer likaså.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice