Visionen: Kristen tro ska ­förvandla utsatta området

Axel och Abigail James i ett av Norrköpings stora shoppingcentra. I barnvagnen sover deras son Mateo. Foto: Göran Jacobson

Det äkta paret Axel och Abigail James leder en helt nystartad församlingsplantering i Navestad, en stadsdel i Norrköpings södra utkanter som finns uppsatt på polisens lista över utsatta områden. Paret leder en mindre grupp som bestämt sig för att vara med och förändra Navestad.

Det gamla talesättet att ”Rom byggdes inte på en dag” är i synnerhet något som gäller för en församlingsplantering. Man kan inte skynda fram några synbara resultat på nolltid.

När det gäller stadsdelen ­Nave­stad i Norrköping har en församlingsplantering varit på tal i flera årtionden, utan att något hänt. Många mer eller mindre djärva försök har gjorts i syfte att starta en ny kristen verksamhet i det mångkulturella bostadsområdet men sedan lagts ner lika fort igen.

Nu verkar det äntligen som om något är på gång. Det unga paret Axel och Abigail James, som för några månader sedan blev föräldrar till sonen Mateo, har bestämt sig för att gå in som ledare för en ny församlingsplantering i Navestad.

Axel kommer ursprungligen från Uppsala, medan Abigails hemtrakter ligger betydligt längre bort. Hon är nämligen född och uppvuxen i Mexico.

– Vi träffades i Mexico på ­lärjungaskolan APG 29, som är Equmeniakyrkans internationella bibelskola. När vi hade gift oss flyttade Abigail till Sverige, säger Axel.

2019 fick det nygifta paret en förfrågan om att flytta till Norrköping och vara en del av Equmeniakyrkans satsning i Navestad. Året därpå landade de i stan.

Axel läser till läkare i grannstaden Linköping och Abigail är för närvarande hemma med Mateo. Nu har de klivit rakt in visionen om en ny församling i Navestad som många kristna som bor i området har lyft i bön och väntat på i många år.

– Av olika anledningar har vi båda upplevt kallelsen till församlingsplantering. Bland annat har Abigails föräldrar ägnat sig åt församlingsplantering i Mexico. När jag började plugga till läkare flyttade jag till Linköping och gick med i en nyplanterad församling där. Jag blev verkligen inspirerad att ägna mig åt det sättet att nå nya människor, berättar Axel.

– Bibelskolan i Mexico där vi träffades, APG 29, var inriktad på mission, församlingsplantering och lärjungaskap. Vi fick med oss mycket därifrån, säger Abigail.

– Vi var ute i Navestad tillsammans med teamet från Hage­bykyrkan på bönevandringar
några gånger i början, fortsätter hon.

Moderförsamlingen som planterar den nya församlingsbildningen i Navestad och som har sänt ut Axel och Abigail är Åtvidabergs frikyrkoförsamling, som är en sammanslagning av en pingstförsamling och en församling tillhörande Equmaniakyrkan.

– De står bakom oss, ber för oss och stöttar oss ekonomiskt och praktiskt. Men vi jobbar väldigt nära Hagebykyrkan där vi är medlemmar, säger Axel.

– Det var Hagebykyrkans pastor Mario Marquez Sevilla som frågade oss om Navestad, berättar Abigail.

Hagebykyrkan är verksam i grannområdet Hageby och är en relativt ny församling tillhörande Equmeniakyrkan.

Att plantera en församling är inget man bara gör lite halvhjärtat. Det krävs verkligen en helöverlåten satsning för att gå iland med ett sådant megaprojekt. Axel och Abigail är mycket medvetna om detta.

– Vi har frågat oss själva flera gånger hur vi ska gå tillväga och vad vi ska göra. Men frågan är inte bara hur vi gör, utan hur Gud gör, säger Axel.

I nuläget handlar det mycket om bön för Navestad. De brukar samla en liten grupp på åtta personer hemma i sin lägenhet där de ber tillsammans och håller bibelstudium. Drömmen är att få en egen lokal i Navestad där den nya församlingsplanteringen kan fira gudstjänst.

Göran Jacobsson
sandaren@sandaren.se

Fakta: Detta är Navestad

Navestad är ett mångkulturellt område med boende från ett 90-tal länder. I Norrköping brukar det med glimten i ögat skämtas om att det billigaste sättet att resa jorden runt är att ta spårvagnen genom Navestad.

Navestad finns uppsatt på polisens lista över så kallade utsatta områden. Norrköping har tidigare haft ytterligare två stadsdelar, Klockaretorpet och Hageby, på listan, men i skrivande stund är det enbart Navestad som finns kvar på den föga smickrande listan över utsatta områden.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne