”Vi vuxna växer tillsammans med barnen i tro”

Nu finns ett material kallat ”Barnen i mitten” som är tänkt att sätta i gång samtal om vad det egentligen betyder för oss att Jesus ställde ett barn mitt bland lärjungarna, när de bråkat om vem som var störst, och sa att den som tar emot ett sådant barn tar emot mig.

Liselotte Spåre, anställd i Equmeniakyrkan region Syd med fokus på barn och familj, var med i gruppen som arbetade fram samtalsmaterialet.

Vilka kan använda Barnen
i mitten?

– Det kan användas i styrelse, föräldragrupp, smågrupp, på församlingsdagar eller äldresamling, ja i alla sammanhang. Vi ville göra det så tillgängligt som möjligt så det är ett blad för varje område med en kort text och några frågor att fundera omkring.

– Det är inget färdigt teologiskt material utan vår önskan är att sätta i gång samtal. Det finns inga färdiga svar, men ändå en ansats till teologi på första bladet.

Vad är nytt i detta?

– Vår tradition är att vi ska lära, undervisa och ta hand om barnen. Men vi vill lyfta fram ett annat sätt att tänka; att vi vuxna ska omvända oss i mötet med barnen. Vad betyder det att Gud redan finns hos dem och hur kan vi växa tillsammans i tro?

– Barn får ofta en ganska banal undervisning när ansvaret läggs i knät på ledare som inte har erfarenhet eller teologisk grund, och många upptäcker att det de lärde sig som barn inte riktigt stämmer sen. Vi behöver växa tillsammans i en tro som funkar i vardagen för oss alla, men särskilt för barnen som möts av andra världsbilder hela tiden.

Men visst ges barnen ofta plats i gudstjänsten i barnrutan, barnkören och liknande?

– Det blir lätt en uppvisning av barnen och det är en fråga vi så klart har pratat om. Vår tanke är att man ska vara medveten om för vems skull barnen är med när man förbereder gudstjänsten.

– I samtalet med barn är det vanligt att man vet vilket svar man vill ha, men det är viktigt att ställa öppna frågor som ”Vad tror du hände sen, hur tror du de kände sig”.

Behövs detta utöver att ungdomsorganisationen Equmenia jobbar med barnen?

– När församlingen jobbar med vuxna och Equmenia med barn och ungdom riskerar man att tappa kontakten mellan dem. Församlingen behöver ha det övergripande ansvaret för allas växt i tron, i alla åldrar.

– Att vi vuxna behöver förändras i mötet med barnen och växa i tro tillsammans med dem, och ta barns tro på allvar, det behöver göras tillsammans med Equmenia. De äldre finns också med i tänket, de har en viktig roll i att berätta hur det är att vara kristen ett helt liv.

Hur ska ”Med barnen i mitten” spridas?

– Vi hade en release på en ledardag i Hässleholm i oktober, men på grund av pandemin har vi inte presenterat det som planerat sedan. Vår önskan är att det ska tryckas upp och skickas till alla församlingar, för vi tror man behöver få det i handen och se hur enkelt det är att använda.

Vilka reaktioner har ni fått?

– De som använt det har varit positiva, och sagt att de blev tydligt att det handlar inte bara om barnverksamhet i församlingen, utan att frågorna hänger ihop med hur vi är kyrka och församling.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne