Utbildade till jordens yttersta gräns

2019-20 års kurs ”Till jordens yttersta gräns” innan avresan till Ecuador och innan coronarestriktioner. Ann-Louise Gustafsson trea från högre i främme raden.

Anne-Louise Gustafsson åkte till Ecuador för att få inspiration till församlingsutveckling. Hon deltog i Equmeniakyrkans andra utbildning Till jordens yttersta gräns. Den tredje kursen startar 26 september under mottot ”Upplev där och förändra här”.

Anne-Louise Gustafsson är engagerad i Equmeniakyrkan i Rimforsa. Hon sitter både i ungdomsråd och i församlingsstyrelse. Intresset för mission har hon burit med sig genom livet. När Equmeniakyrkan nu anordnade en kurs som både gav henne chansen att besöka ett missionsland och få mer kunskap om Equmeniakyrkans internationella mission tog hon chansen.

– Vi träffades fem gånger här i Sverige innan vi åkte till Ecuador och besökte vår systerkyrka där. Det är framför allt minnet av mötet med människor som jag bär med mig. Tanken är att det vi lärt och mött under kursen ska kunna kopplas ihop med vår egen situation, men eftersom vi kom hem precis innan coronapandemin bröt ut så har jag inte haft så stor chans att dela med mig till min församling ännu, säger hon.

Utbildningen arrangeras av Equmeniakyrkan Region Öst och Väst i samband med Vätterbygdens folkhögskola. Nytt för i år är att deltagare från andra regioner är välkomna att delta.

– Man behöver inte ha några förkunskaper, men kursen vänder sig främst till den som har en tillhörighet till en av Equmeniakyrkas församlingar eller Equmenia, säger Bertil Svensson.

Förutom fem utbildningstillfällen på Södra Vätterbygdens folkhögskola under hösten och våren, där det också är möjligt att delta över videolänk, så görs alltså även en studieresa till en av Equmeniakyrkans samarbetskyrkor.

– De båda resor vi hittills gjort har gått till Ecuador, preliminärt resmål nästa år är Spanien eller något annat europeiskt land. Det kan också bli Indien eller ytterligare en resa till Ecuador. Mycket hänger på hur pandemin utvecklar sig, säger Bertil Svensson, tidigare missionär i Ecuador. Han är kursledare tillsammans med Johan Einarsson och Hans Dahlgren, församlingsutvecklare i region Öst respektive region Väst.

Bertil Svensson menar att Equmeniakyrkans församlingar har mycket av lära av sina samarbetskyrkor världen över. Mission i Sverige och internationellt hör ihop.

– Jag tror att de som deltar i den här kursen kommer att upptäcka detta. Även om de yttre omständigheterna är annorlunda, så kan vi inspireras av varandra.

Ann-Louise Gustafsson håller med.

– Det som jag särskilt bär med mig är minnet av hur människor delar sina liv, hur man hjälper och stödjer varandra. Det är något som jag skulle vilja se utvecklas och växa i det sammanhang jag finns, säger hon.

MER OM ECUADOR, se nästa uppslag.

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne