Unika lägergården hotas när garantilån inte beviljas i krisen

Kristina Raséus Forsberg är föreståndare på Klubbensborg, där man bedriver cafe, camping och konferenser. Nästan alla intäkter uteblev under sommaren 2020 på grund av uteblivna bokningar unde

Tragiskt. Så beskriver Klubbensborgs verksamhetschef Kristina Rauséus Forsberg läget för den unika gården.

– Vi har försökt låna pengar men som ideell organisation ryms vi inte inom de krislösningar som finns. Vi är hårt drabbade.

Klubbensborg ligger centralt i Stockholm. Med t-bana Mälarhöjden når man den gröna lungan med de kulturskyddade byggnaderna från 1700- och 1800-talet. Här finns vandrarhem, pensionat och camping till humana priser, vilket i vanliga fall lockar stora mängder besökare, inte minst utländska turister. I år har beläggningen varit 20 procent av ett vanligt år. Och då hade föreningen Klubbensborg, som drivs av sex equmeniaförsamlingar i Stockholmsområdet, redan innan coronakrisen, minus i kassan.

– Vi har haft det tufft med stora renoveringsbehov av våra gamla hus som också har höga driftskostnader. Tidigare har vi lånat från både bank och församling. Nu har vi försökt låna mer men Riksgäldens garantilån gäller inte oss som ideell organisation, berättar Kristina och det är inte utan att oron hörs i rösten.

Nu uppvaktar styrelsen politiker och tjänstemän för att påpeka det orimliga i regelverket. Samtal kring lån förs också med banker och församlingar.

– Vi har lidit svårt det här året. Tidigare har vi känt att vi ändå kunnat påverka läget. Men med Corona kan vi inte göra något. Under tio dagar i våras försvann bokningar för 600 000 kronor på vår lägergård på Gålö. En ofattbar summa. Årets halva intäkter. Nu måste vi få tag på kapital.

Föreningen äger alla byggnader men betalar Stockholms stad för tomträtten. Här har man försökt att förhandla fram en kostnadslättnad, inte heller det har man lyckats med.

– Som jag ser det är en konkurs inte ett alternativ. Att lämna skulle inte bara vara en förlust för församlingarna utan också för allmänheten. Vi är en oas i Stockholm.

Församlingarna har drivit verksamheten i Klubbensborg i 82 år. Problemet är att även församlingarnas egen ekonomi lidit av avbokade uthyrningar under året.

– Nu hoppas vi på enskilda medlemmar och andra som tycker om att besöka Klubbensborg. Vi har fått spontana gåvor på uppåt 20 000 kronor av människor som brinner för verksamheten. Det är fantastiskt.

Området med dess verksamheter är öppet året runt, utom runt jul och nyår. Caféet med den stora uteserveringen har dock varit det som fungerat bra, där hemmaarbetare och andra kunnat bryta isoleringen på coronasäkert avstånd. Här har omsättningen faktiskt förbättrats med 30 procent sedan i maj. Trots detta räknar Kristina med fortsatta förluster under hösten. Optimistiskt hoppas hon ändå att den beräknade, smått katastrofala förlusten om dryga miljonen, inte blir så stor eftersom nya evenemang och bokningar nu tillkommer. Kristina har mött svårigheterna genom att skära ned på antalet anställda och genomföra åtstramningar.

– Just nu är jag på väg till vår lägergård Gålö i skärgården för att ta emot ett litet läger. Jag sköter allt administrativt själv, utom på helgerna. Dessutom har vi verksamhet på ön Lindholmen. Vi har just börjat få in bokningar så smått. Jag hoppas att de genomförs också.

– Men vi måste få låna pengar för att tillfälligt rädda situationen. Och varje liten gåvokrona vi kan få bidrar till att verksamheten överlever. Vi måste ställa oss frågan om vi vill ha kvar våra anläggningar!

I en tid då många organisationer sålt av sina lägergårdar är det av särskilt värde att kunna erbjuda föreningar och mindre sällskap enkelt boende till rimliga priser, poängterar Kristina.

– Klubbensborg är en unik plats med stor potential. Nu behöver vi tänka nytt!

Fakta:

Anna Hagnell

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Laila Berglund
Hoppas det löser sig. En fantastisk plats. Immanuelskyrkan kan kanske hjälpa till?!

 

Till minne