Träning en del av deras ­alphakurs

Träning, tro och tilltugg är konceptet bakom Friskvårdsalpha som startar i Missionskyrkan Värnamo i januari. Bakom initiativet står Britta Bolmenäs (tv), pastor, och Josefine Gunnarsson (th), pe

Vad händer när en PT och en pastor gör gemensam sak? Jo då inbjuder man till Friskvårdsalpha i Missionskyrkan Värnamo med ”träning, tro och tilltugg”.

OBS! STARTDATUM UPPSKJUTET

– Det handlar om att må väl i kroppen och att må väl inombords. Det är något vi alla behöver, men ibland kanske man behöver verktyg för att nå dit, säger Josefine Gunnarsson, personlig tränare, PT.

Pastor Britta Bolmenäs fortsätter:

– I en kroppsfixerad värld så vill vi visa på hur man kan hitta ett sunt sätt att ta hand om sin kropp. I världen ligger ett starkt fokus på det yttre medan kyrkan har varit väldigt fokuserad på det inre. Vi vill lyfta helheten, att må bra till ande, kropp och själ.

Under pandemin har Josefine och Britta mötts på långa promenader med livliga samtal; möten som ganska snart visade på en gemensam passion för tro och friskvård. Här formades också idén om att bjuda in till Friskvårds­alpha för tjejer i alla åldrar. Missionskyrkan i Värnamo har sedan tidigare ett Alphateam men just inriktningen på friskvård är ny. Starten var tänkt till den 18 ­januari men på grund av coronaläget skjuter man nu fram det tills smittläget lugnat sig. Kursdeltagarna inbjuds till fem träffar där man startar med en halvtimmes träning i olika former följt av gemensam måltid, föreläsning om grunderna i kristen tro och eftersnack med kaffe.

– Det blir lite som i söndagsskolan, vi börjar med att leka av oss lite, säger Britta och ler.

Ser man bakåt i tiden så har kyrkan haft en ganska komplicerad relation till idrott och träning. Riktigt långt tillbaka i tiden fanns det till och med en syn på idrottsaktiviteter som syndiga. Hur ser ni på det bagaget?

– Jag tänker så här, att man inte visste bättre. Nu vet vi bättre. Vi vet att kropp, själ och ande hör ihop och att vi måste vårda allt­ihop, säger Josefine.

Livsstilsförändringar som följt med förbättrade levnadsförhållanden har också gjort behovet av träning och friskvård mer påtagligt än någonsin i historien. Statistik visar att vi svenskar i genomsnitt är stillasittande nio timmar varje dag och att stilla­sittandet dessutom har ökat ­under pandemin.

– I dag måste du hela tiden göra aktiva val för att inte sitta stilla i soffan, inte äta skräpmat och inte titta på dåliga saker, konstaterar Josefine.

Och ett sådant aktivt val hoppas både hon och Britta att många Värnamo-tjejer ska göra. Alla är välkomna, oavsett ålder, träningsvana och erfarenhet av tro. Även den som har gått i kyrkan i hela sitt liv är välkommen.

– Det finns alltid saker vi behöver återupptäcka i tron, sånt som kan förändra resten av livet tillsammans med Gud, konstaterar Britta.

För även om Jesus bultar på hjärtats dörr och du en gång har släppt in honom så kanske han inte har fått tillträde till alla rum. Kanske står han fortfarande kvar i hallen.

– Här är Alphakonceptet fantastiskt. Det ger en annan typ av gemenskap som får oss att prata om saker vi inte brukar med människor vi inte brukar.

Gabriella Mellergårdh
sandaren@sandaren.se

Nu vet vi bättre. Vi vet att kropp, själ och ande hör ihop och att vi måste vårda alltihop - Josefine Lennartsson

Fakta: Detta är Alpha

Alpha är en rad kurstillfällen som utforskar den kristna tron. Varje tillfälle är inriktat på olika aspekter och frågor som rör tro och är skapat för att väcka samtal.

Alpha finns över hela världen och alla är välkomna. Det finns på caféer och universitet, i hem och kyrkor och även online.

Ingen Alpha är den andre helt lik, men generellt så har de tre saker gemensamt: ­Gemenskap, föredrag och ett gott samtal. Till det digra ­utbudet av olika ”alpho” kan nu träningsalpha läggas till.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne