Träna med kyrkan

Gruppträning och gym som en del i församlingens arbete? Ja, i Kungsportskyrkan i Huskvarna har man hittat sitt sätt att vara kyrka på. Troligtvis är de ensamma om just sitt helhetskoncept kring friskvård.

I Kungsportskyrkan i Huskvarna jobbas det just nu för fullt för att det nya utegymmet, som ska bli ett alternativ till inomhusträningen, ska stå klart under sommaren. Med milsvid utsikt över södra delen av Vättern ska inte bara muskler byggas, här ska även själen och anden få sitt. Det är i alla fall visionen som kyrkan haft i 20 år nu.

Det är torsdag och en av de där ljumma sommarkvällarna när Sändaren besöker församlingen och Eric Lacabanne, gympastor, som berättar mer om satsningarna på att vara en relevant kyrka för människor i samhället.

Ur högtalarna ljuder upptempomusik och ett tiotal deltagare är på plats utanför kyrkan för att träna. Hantlar och kettlebells hanteras kontrollerat och med styrka. Ett tufft träningspass har precis dragit igång.

Eric Lacabanne har den ovanliga titeln gympastor i församlingen vilket innebär att han bland annat är verksamhetschef för träningsanläggningen som församlingen står bakom. Någon mer gympastor än han själv har han inte stött på, men så är Kungsportskyrkan unik i sitt slag i hur man jobbar med just friskvård.

– Fast det sägs att det ska finnas någon gympastor i USA, konstaterar han.

Eric är i sin tjänst anställd för att jobba med träningsverksamheten som består både av gruppträning och gym. Han är vad en krogpastor är på krogen, fast i den här miljön. Tanken är att finnas där för människor som vill träna men att också vara tillgänglig för samtal och för dem som behöver stöd.

– Majoriteten som kommer hit och tränar är inte med i vår kyrka, säger Eric och berättar att träningsanläggningen idag har 1500 medlemmar och ett 100-tal volontärer.

När allt drog igång var det utsatta barn, som ofta var överviktiga, som församlingen valde att lägga mycket fokus kring. Även långtidssjukskrivna med smärtproblematik ingick i satsningar där självkänsla, självförtroende och rörelseglädje var viktiga delar i att hitta nya vägar framåt. De bitarna jobbar man fortfarande med, men har nu utvidgat arbetet. Församlingen har under åren som gått skapat relationer med människor i närområdet och samarbetar bland annat med vårdcentraler och skolor.

– Alla ska kunna träna här sida vid sida, man behöver inte vara vältränad för att komma hit, säger Eric som även är glad över att människor med olika bakgrund och religionstillhörighet tränar hos dem.

Både träningsanläggningen och församlingen har orden “varmt, äkta och relevant” som vision. Viktiga delar som ska genomsyra hela miljön, både i kyrkbänken och bland hantlar och skivstänger. Att det är just en kyrka som står bakom träningsanläggningen är ingenting man smyger med även om Eric poängterar att de inte ”slänger några biblar i huvudet på folk.”

Men visst kan den uppmärksamme som tagit av sig hörlurarna med egen musik märka av det. I gymmet och på gruppträningspassen spelas bara musik med ett kristet budskap och ledaren för gruppträningen avslutar alltid med några korta ord utifrån ett veckotema som kan vara till exempel kraft, glädje eller frid och det kan även läsas ett bibelord. Och vad Eric förstått så verkar besökarna trivas och gilla atmosfären.

– Vi har människor som kommit hit och tränat och blivit en del av församlingen, säger Eric som berättar att både dop och anmälningar till alfakurser blivit aktuellt.

Förutom ett nytt utegym väntar en stor ombyggnad framöver där både kyrkan och träningslokalerna ska rustas upp och byggas ut rejält. Och eftersom Kungsportskyrkans satsning är unik i sitt slag har förfrågningar om konceptet börjat dyka upp från olika håll. Eric har en del internationella kontakter och “Kungsporten model” har blivit något som det pratas om utanför Sveriges gränser. Som kristen kyrka ser han att det finns stora möjligheter att möta människor just kring träning och i tänket att se människan som en enhet där det andliga måendet hänger ihop med både det psykiska och fysiska.

– Behovet att vårda ande, kropp och själ finns i vilket samhälle du än är i.

– Friskvården ser vi verkligen som församling och diakoni, ett sätt att nå ut till människor.

Vågar man lita på att vi alltid är lärjungar och möter människor där de är, då kan det leda till vad som helst. Eric Lacabanne

Fakta: Eric Lacabanne

Ålder: 37 år

Jobbar som: Gympastor, verksamhetschef och personlig tränare i Kungsportens friskvårdscenter, en del av Kungsportskyrkan.

Om Kungsportskyrkan: Församlingen, med över 800 medlemmar, tillhör Evangeliska frikyrkan och ligger i Huskvarna. Församlingen står bakom Kungsportens friskvårdscenter men också flertalet andra satsningar med bland annat hemtjänst, konferensverksamhet, kafé, företagshotell och trygghetsboende för äldre.

Erics tips till dig som vill satsa på utåtriktad verksamhet i församlingen:

1. Sök Gud och fråga vad behoven är i samhället där ni finns.

2. Fråga er själva hur ni kan finnas till för människor.

3. Gör det! Och kom ihåg att alla satsningar inte behöver innebära ett stort ekonomiskt kapital.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice