Startade livesänd talkshow från kyrkans tak

Teamet bakom “tak talk”: Samuel Blad, Emilia Eriksson, Sanna Nyberg, Gustav Nyberg. I teamet ingår även Magdalena Gustafsson men hon var på semester.

När folk inte längre kan komma till kyrkan på samma sätt som tidigare valde Equmeniakyrkan i Växjö att testa ett nytt grepp. I juni livesändes den första talkshowen – direkt från kyrkans tak. En idé som nu gett projektgruppen mersmak.

Vad vill Equmeniakyrkan i Växjö göra i stan under sommaren 2020? Frågan ställdes i kyrkan under våren.  Ett av svaren på frågan blev: Starta en livesänd talkshow. Var? Utomhus, på kyrkans tak!
– Vi vill nå utanför kyrkans väggar och då ställer vi oss på taket och ropar. På taket har vi inga väggar, konstaterar Gustav Nyberg, en av initiativtagarna till satsningen “Tak talk”.
Tillsammans med Sanna Nyberg, Emilia, Samuel Blad och Magdalena Gustafsson arbetade han fram ett koncept som innehåller nio livesändningar under sommaren, från mitten av juni till mitten av augusti. När Sändaren intervjuar Gustav och Sanna har gruppen sänt tre av avsnitten. Under veckorna har de turats om att ansvara för sändningar, livemusik och att vara programledare.


Till varje program är upplägget att en gäst bjuds in att samtala kring olika livsfrågor med. Tanken är att det ska vara högt i tak och att olika ämnen ska kunna ifrågasättas och diskuteras. Senaste avsnittet berörde ämnet  psykisk ohälsa. Förutom samtal bjuds det på livemusik och ett inslag som de kallar “nostalgitrippen” där tittarna får veta någonting om kyrkan som de kanske inte visste. Det bjuds också på en underhållande och rolig lek i varje program. 
Sanna upplever att det i samband med coronapandemin blivit lättare att samtala med människor om tro och existentiella frågor. 
–  Det finns ett intresse och en efterfrågan och då vill vi möta det behovet.
Gustav håller med, han märker att människor har börjat stanna upp och reflektera kring vad man gör och lägger sin tid på. Många börjar ifrågasätta det här med stress och överkonsumtion till exempel. 


Sanna och Gustav är tacksamma över att ledningen i kyrkan varit positiva till deras idé och gett dem god support. Deras stöd har varit viktigt. 
– Det är en lite galen idé, det är det, säger Sanna som berättar hur de fått lov att sätta upp ett säkerhetsstängsel på taket och en byggnadsställning så det går att komma upp. 
Gustav berättar att det under de första sändningarna varit omkring 30 anslutna enheter där människor tittat live på sändningen. Alla program läggs på Youtube och finns att titta på där framöver. Han har också varit med och livesänt församlingens gudstjänster under våren. Även det har varit positivt. 
– När vi sänt gudstjänsterna når vi fler än vanligtvis. Tröskeln för att gå in på en webbsändning är mindre än att gå in i kyrkan, konstaterar han. 
Idén med “tak talk” har gett hela gruppen mersmak att jobba vidare även efter sommaren. Talkshowen planerar de att fortsätta med på något sätt.
– Det föds en lust och en längtan. Kanske kan vi göra en takterrass och ha konserter där? Det kommer nya idéer ur det här, avslutar Sanna.

MARIANNE LUNDVALL

Fakta: Tips för nya digitala projekt i kyrkan

Utgå från det du brinner för. Forma en idé och ett koncept utifrån det. Fastna inte i detaljerna i början av planeringsarbetet.

Involvera människor med olika ålder och bakgrund.

Yngre är ofta välbekanta med sociala medier och har ett kunnande kring det digitala. De har vuxit upp med tekniken - låt dem ta en ledande roll i det arbetet.

Facebooktips! Kolla in Swedish Gurus – en grupp för dem som jobbar digitalt i kyrkan. Där finns mycket tips och idéer.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne