Inspireras i Sverige för baltisk storsatsning

Daire Tiigivee, Ines Kerikmäe, Henri Lehtsaar och Meelis Kibuspuu lät sig inspireras för nya satsningar i Estland. Foto: Robert Tjernberg

Meelis Kibuspuu, ledare för organistaionen Friends-to-friends besökte Sverige för inspiration till ett ålderdomshem på kristen grund.

Det mångåriga samarbetet med Sverige är en av sakerna som gör det möjligt.

Från en second hand-butik i den estniska Unionskyrkan (evangeliskt kristna och baptister) till en växande infrastruktur av hjälpverksamheter i Baltikum.

När muren föll öppnade sig under 90-talet en helt ny värld för de baltiska länderna, inte minst för kyrkorna. Men behovet av hjälpverksamhet var samtidigt stort.

Meelis Kibuspuu kom tidigt in i arbetet med en secondhand-verksamhet i staden Tartu, knuten till Equmeniakyrkans systerkyrka, Unionskyrkan i Estland. Sedan dess har han sett verksamheten växa avsevärt. Numera består Friends to friends av 19 ­secondhand-butiker i Baltikum.

Samarbetet med Equmeniakyrkan och andra svenska kristna organisationer, som bland annat Erikshjälpen, har varit en tydlig del av orsaken till framgången.

– Vi får kläder och annat av bland annat Erikshjälpen som inte säljs i Sverige, berättar han.

Det är inte så lite heller. Den en gång vågade visionen om en last om dagen översteg alla förväntningar förra året.

– Vi hade över 450 laster så det är en del, så det blir en bit över en per dag, säger Kibuspuu.

Sändaren träffar Kibuspuu när han är i Sverige för att inspireras kring ytterligare satsningar. Friends to friends är nämligen mer än bara secondhand, och kommer nu bygga ett stort äldreboende på kristen grund, Circle of life center. Ett hem med över 150 bäddar i Tartu, backat av bland annat kyrkor men också företag som Swedbank.

– Äldreboende är inte något självklart i Estland, och det finns inte samma skyddsnät som i Sverige. Det är ofta dyrt att få plats, men vi vet att behovet är stort och tror att detta är ett sätt att kunna hjälpa i samhället.

När ska det stå klart?

– Förhoppningsvis i höst, och kön är redan full kan man säga.

Kriget i Ukraina har dock ställt till det. Bygget som redan fördyrats sedan starten riskerar att kosta ännu mer, och många byggarbetare med ukrainsk bakgrund har återvänt till hemlandet för att hjälpa till.

Kibuspuu, som också är pastor inom Baptistsamfundet, ser också en annan kamp när striderna delar församlingar på mitten.

– I östra Estland ser man mycket på rysk tv och får en bild, medan många som är mer västvända ser något annat.

Är ni rädda för att Baltikum ska dras in i kriget?

– Det finns absolut en oro även om jag tror många har fokus på att hjälpa ukrainarna som kommer hit i första hand.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne